Kreeka on vahistanud maastikupõlengutega seoses 79 süütajat

Postimees
Copy
Tuletõrjujad Parnithas maastikupõlengut kustutamas.
Tuletõrjujad Parnithas maastikupõlengut kustutamas. Foto: Nicolas Koutsokostas/Imago/Scanpix

Kreeka valitsus mõistis teravalt hukka «süütajatest kõntsa», kes ohustavad oma tegevusega riiki ja selle elanikke.

Kreeka tsiviilkaitseminister Vassilis Kikilias teatas, et Ateenast loodes asuvas Parnithas on toimunud mitu katset uusi maastikupõlenguid süüdata. Tegu on vaid ühega sadadest maastikupõlengutest, mis on ainuüksi selle nädala jooksul nõudnud Kreekas vähemalt 20 inimese elu.

«Te panete toime kuriteo riigi vastu,» lausus Kikilias eilses erakorralises telepöördumises. «Süütajatest kõnts süütab metsi, kinnisvara ja üle kõige põletab inimelusid.»

«Te ei pääse sellega, me leiame teid ja paneme teid vastutama,» lisas minister.

Kreeka valitsuse kõneisik Pavlos Marinakis märkis Kreeka ringhäälingule, et kokku 140 põlengutega seotud vahistamisest 79 olid seotud süütamisega.

Üle terve Kreeka on sajad tuletõrjujad olnud hõivatud põlengute kustutamisega. Eelmisel laupäeval Alexandroupolise sadamalinna lähistel puhkenud põleng on kasvanud Euroopa Liidu suurimaks maastikupõlenguks, teatas Euroopa volinik Janez Lenarcic.

Samal ajal on Parnithas lõõmav põleng hävitanud pealinna kõrval asuvat metsa ja ähvardab levida rahvusparki, vahendab BBC.

Kikiliase sõnul on Kreeka praegu kõige hullemate põlengute küüsis alates ajast, mil 2009. aastal tuleohu riskihinnangute kaardid kasutusele võeti.

Möödunud kuul olid tuhanded inimesed sunnitud põgenema Rhodose saarel puhkenud hiigelpõlengute eest.

Sel nädalal aga leiti põlengu järel 19 arvatava migrandi surnukeha Kreeka kirdeosast Evrose piirkonnast. Esmaspäeval kaotas tulele elu karjus Boeotia piirkonnas.

Swansea ülikooli põlengute uuringute keskuse juhataja Stefan Doerr märkis BBC-le, et kuiva ja kuuma ilma tõttu võivad süütamised kasvada kiiresti laastavateks põlenguteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles