Nigeri hunta andis Prantsuse saadikule 48 tundi riigist lahkumiseks (1)

Copy
Sõjaväehuntat toetavad meeleavaldajad Niamey tänavatel. Ühel protestijatest käes silt sõnumiga "Macron! Ütle oma väikestele kutsikatele, et nad lahkuksid meie maalt!"
Sõjaväehuntat toetavad meeleavaldajad Niamey tänavatel. Ühel protestijatest käes silt sõnumiga "Macron! Ütle oma väikestele kutsikatele, et nad lahkuksid meie maalt!" Foto: Mahamadou Hamidou/Reuters/Scanpix

Nigeris 26. juulil võimu haaranud sõjaväehunta juhid andsid Prantsusmaa suursaadikule 48 tundi riigist lahkumiseks, teatas Nigeri välisministeerium reedel avalduses.

Seoses Prantsusmaa Niamey saadiku keeldumisega reageerida välisministri kutsele kohtuda reedel ja teiste Prantsuse valitsuse tegevustega, mis on vastuolus Nigeri huvidega, otsustasid võimud võtta tagasi Sylvian Itte'i heakskiit saadikuna ning palusid tal 48 tunni jooksul riigist lahkuda, teatas ministeerium avalduses.

Tegemist on järjekordse ebasõbraliku sammuga Prantsusmaa vastu sestpeale, kui Nigeri sõjavägi kukutas president Mohamed Bazoumi.

Huntajuhid süüdistavad Pariisi sõjalise sekkumise soovis, et ennistada Bazoum ametisse. Nad on ka väitnud, et Lääne-Aafrika riikide majandusühendus ECOWAS on endise koloniaalvõimu Prantsusmaa teenistuses.

ECOWAS kehtestas Nigeri suhtes karmid majandussanktsioonid seoses riigipöördega ning on ähvardanud kasutada jõudu põhiseadusliku korra taastamiseks selles riigis.

Prantsusmaal on Nigeris umbes 1500 sõjaväelast aitamaks võidelda džihadistlike rühmitustega.

Pariis: Nigeri putšistidel pole mingit voli suursaadikut välja saata

Pariis teatas reede õhtul, et Nigeri «putšistidel pole mingit voli» nõuda Prantsusmaa Niamey suursaadiku lahkumist.

«Suursaadiku heakskiitmine kuulub üksnes Nigeri legitiimselt valitud võimudele,» ütles Prantsuse välisministeerium AFP-le.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles