USA: putšid Aafrika Sahelis raskendavad võitlust terrorismi vastu

Copy
Augustis ÜRO Julgeolekunõukogu juhtiv USA suursaadik Linda Thomas-Greenfield.
Augustis ÜRO Julgeolekunõukogu juhtiv USA suursaadik Linda Thomas-Greenfield. Foto: Michael M. Santiago/Getty Images/AFP / Scanpix

USA hoiatas eile, et sõjaväelised riigipöörded Aafrika Saheli piirkonnas raskendavad võitlust terrorismi vastu.

USA suursaadik Linda Thomas-Greenfield ütles ÜRO Julgeolekunõukogu istungil, et Ühendriigid on keskendunud üha kasvavale terroriohule üle kogu Aafrika ning Washington jätkab oma Aafrika partneritele «hädavajaliku abi andmist häirimaks ja lammutamaks» Islamiriigi ja Al-Qaedaga seotud rühmitusi.

Julgeolekunõukogu terroritõrje-teemaline istung peeti vaid paar päeva pärast Vene erasõjafirma Wagner asutaja Jevgeni Prigožini ja tema lähemate abide arvatavat hukkumist lennuõnnetuses.

Nad olid just naasnud Aafrikast, kus Wagneri palgasõdurid on aktiivsed huntade valitsetavates Malis ja Burkina Fasos, mis on silmitsi kasvava terroriohuga.

Thomas-Greenfieldilt küsiti pärast istungit, mida peaks lääs tegema stabiliseerimaks olukorda neis ja teistes Aafrika riikides, kus Wagner on aktiivne, pärast Prigožini surma ja ebakindlust Vene palgasõdurite edasise tegevuse üle Aafrikas.

USA suursaadik ei kommenteerinud Prigožini surma, kuid ütles: «Meie seisukoht Wagneri osas on väga hästi teada. Nende tegevused Aafrikas on destabiliseerivad ja me julgustame Aafrika riike mõistma hukka nii nende kohaloleku kui ka nende tegevused.»

ÜRO terroritõrjejuht Vladimir Voronkov märkis julgeolekunõukogu istungil, et äärmusrühmitusest Islamiriik tulenev oht on endiselt tõsine «konfliktitsoonides ja naaberriikides».

Voronkovi sõnul on IS-iga seotud rühmitused muutunud Sahelis «üha enam autonoomseks ja suurendavad rünnakuid» Malis, Burkina Fasos ja Nigeris.

«Selle rühmituse ja Al-Qaedaga seotud ühenduste vastasseisud regioonis, lisaks ebakindel olukord pärast riigipööret Nigeris, esitavad keerulise ja mitmetahulise väljakutse,» ütles ta.

Aafrikast kaugemal, Afganistanis, on olukord muutunud üha keerulisemaks, kuna terroristide kätte on langenud relvastust ja laskemoona.

Islamiriigi Afganistani haru, mis on tuntud kui ISIL-K, võimekused on suurenenud ning sagenenud on rünnakud nii võimul oleva islamiliikumise Taliban kui ka rahvusvaheliste sihtmärkide vastu, ütles Voronkov.

Venemaa asesuursaadik Maria Zabolotskaja väitis, et «kollektiivse lääne sekkumine suveräänsete arenguriikide siseasjadesse» ja nende «destruktiivne roll» on õhutanud terrorismi kasvu.

Ta väitis, et Islamiriik ilmus Aafrikasse NATO-toetatud Liibüa ülestõusu tulemusena, mis 2011. aastal kukutas ja tappis kauaaegse diktaatori Muammar Gaddagi ja paiskas riigi kaosesse.

Asesuursaadik väitis ka, et Islamiriigi ulatuslik esilekerkimine Lähis-Idas oli USA ja tema liitlaste 2003. aasta Iraagi-vastase «agressiooni» otsene tulemus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles