ISW: Vene sõjablogijaid ärritab väejuhatuse ebapiisav reaktsioon Ukraina vastupealetungile

Postimees
Copy
Ukraina tank Robotõne lähistel.
Ukraina tank Robotõne lähistel. Foto: Viacheslav Ratynskyi/Reuters/Scanpix

Vene sõjablogijad on asunud viimaste kaotuste valguses taas kritiseerima riigi relvajõudude väejuhatust, keda süüdistatakse ebapiisava toetuse pakkumises. Kardetakse, et teatud lõikudes viibivad üksused ei suuda enam Ukraina vägede rünnakuid tõrjuda, kirjutab Rahvusvaheline Sõjauuringute Instituut (ISW) oma viimases raportis.

Eile õhtul avaldatud ülevaates viitab ISW silmapaistvale Vene sõjablogijale, kes väljendas muret lahingust väsinud Vene vägede võime pärast kaitsta võimalike tulevaste Ukraina rünnakute eest Robotõne lähedal. Teadete kohaselt on lahingud kandunud tänaseks Robotõne lõunaossa.

Väidetavalt on paljud Robotõne lähedal sõdivad Vene sõjaväelased olnud rindel Ukraina vastupealetungi algusest saadik ning abijõudude puudus on neid kimbutamas juba mõnda aega.

Venemeelsed kommentaatorid on mures, et juba mitu kuud rindel viibinud väed on kurnatud ning ei pruugi enam olla võimelised tõrjuma Ukraina edasisi vasturünnakuid sealses rindelõigus.

Samuti on Vene inforuumis levimas teated üksusest, kes kandis olulisi kaotusi Dnipro jõe deltas. ISW andmetel on sõjablogijad võimendamas 205. motoriseeritud laskurbrigaadi võitlejate kaebust, kus kirjeldatakse suuri kaotusi Ukraina suurtükitule tõttu, samas kui vastutuld, hoolimata sõdurite palvetest, ei anta.

Mitmed blogijad on seetõttu raevukalt kritiseerinud Vene komandöre Hersoni rindelõigus, kes ei võtnud vastutust ega suutnud neid probleeme lahendada.

Praegusele kriitikale eelnesid kaebused Vene väejuhatuse suutmatusest adekvaatselt reageerida Ukraina vägede kohalolekule Dnipro jõe idakaldal. Väidetavalt olevat võimud lubanud saata piirkonnas sõdivatele Vene üksustele toetuseks paate, kuid üksuste sõnul ei ole lubatud abi nendeni jõudnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles