Kolm USA merejalaväelast hukkus Austraalias lennuõnnetuses

Copy
Helikopter ja kiirabiauto, mis võtsid osa lennuõnnetuse järgsest päästemissioonist Austraalias Darwinis.
Helikopter ja kiirabiauto, mis võtsid osa lennuõnnetuse järgsest päästemissioonist Austraalias Darwinis. Foto: Postimees / AP / SCANPIX

Kolm USA merejalaväelast hukkus pühapäeval õppuste ajal Austraalia põhjaosas saare kohal alla kukkunud sõjalennukis, ütlesid Ühendriikide sõjaväeametnikud.

«Pardal oli kokku 23 sõjaväelast. Kinnitust on leidnud kolme surm, viis toimetati tõsises seisundis Royal Darwini haiglasse,» ütles merejalaväeametnik.

Päästetööd on keerulised, sest õnnetuspaik, hõreda asustusega Melville'i saar, jääb Austraalia mandriosast 60 kilomeetri kaugusele põhja.

«Päästetööd käivad,» ütlesid Austraalia ametnikud ja lisasid, et õnnetuse põhjust uuritakse.

Austraalia peaminister Anthony Albanese nimetas juhtunut traagiliseks ja kahetsusväärseks, kuid rõhutas, et võimud püüavad alles sündmuste käiku taastada.

«Me tahame olla kindlad, et kogu edastatav info oleks täiesti täpne,» ütles peaminister ajakirjanikele.

Kohalike võimude teatel on Darwini kuninglik haigla valmisoleku taset tõstunud ja intensiivraviosakond on valmis kannatada saanud sõjaväelasi vastu võtma.

Uurijad püüavad korallrahude, puutumatute randade ja vilka põliskultuuri poolest tuntud Melville'i saarel toimunud õnnetuse üksikasju paika panna.

Õnnetus juhtus sõjalennukiga Osprey, mis on helikopteri ja lennuki hübriid. Lennuk võttis osa ühisõppustest Darwnist põhjas Tiwi saarte lähedal, milles osalevad lisaks USA ja Austraalia sõduritele ka Indoneesia ja Filpiinide relvajõud.

Filipiinide ja Austraalia sõdurid marsivad ühisõppustel Manila lähistel, samas kui USA merejalaväelaste V-22 Osprey lendab taamal. Pilt on illustratiivne.
Filipiinide ja Austraalia sõdurid marsivad ühisõppustel Manila lähistel, samas kui USA merejalaväelaste V-22 Osprey lendab taamal. Pilt on illustratiivne. Foto: TED ALJIBE / AFP / Scanpix

Ospreydega on õnnetusi juhutnud varemgi. Eelmisel aastal hukkus Norra põhjaosas NATO õppustel vastu mäekülge sõitnud USA merejalaväe V-22B Ospreys neli Ühendriikide sõdurit.

Aastal 2017 kukkus Osprey alla Austraalia põhjarannikul merre maanduda üritades ja surma sai kolm merejalaväelast.

Aastal 2000 hukkus USA Arizona osariigis õppustel alla kukkunud Osprey lennukis 19 sõjaväelast.

USA sõjavägi jättis selle aasta algul ajutiselt maale kõik piloodid, kes ei olnud seotud pakiliselt tähtsate missioonidega, kohustades neid pärast mitut vahejuhtumit täiendavale väljaõppele.

Osprey on lennuk, milles on USA õhujõudude andmetel ühendatud helikopteri manööverdamisvõime turbopropelleriga lennuki kiiruse ja tegevusulatusega.

Hübriidlennuk suudab vertikaalselt õhku tõusta ja maanduda, kuid lendab harilikust helikopterist märksa kiiremini.

Põhja-Austraaliast on viimasel ajal saanud USA sõjaväele tähtis tugipunkt koostöös Austraaliaga Hiina kasvava mõjuvõimu vastu Aasia ja Vaikse ookeani piirkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles