Modi: India teeb ettepaneku võtta Aafrika Liit G20 alaliseks liikmeks

Copy
India peaminister Narendra Modi G20 eriüritusel Business 20 (B20), mis peetakse enne ühenduse suurt tippkohtumist septembris New Delhis.
India peaminister Narendra Modi G20 eriüritusel Business 20 (B20), mis peetakse enne ühenduse suurt tippkohtumist septembris New Delhis. Foto: Manish Swarup / AP / Scanpix

India peaminister Narendra Modi ütles pühapäeval, et New Delhi keskendub G20 tippkohtumise võõrustajana arengumaailma muredele ja teeb ettepaneku võtta Aafrika Liit ühenduse alaliseks liikmeks.

«Meil on nägemus kaasavusest ja selle nägemusega oleme kutsunud Aafrika Liitu G20 alaliseks liikmeks,» ütles Modi New Delhis kohtumisel Business 20 (B20).

B20 on tööstuskohtumine, mis moodustab osa G20 riikide tippkohtumisest septembris India pealinnas.

Tööstus- ja poliitikajuhid üle maailma on kolme päeva jooksul New Delhis arutanud teemasid nagu säilenõtkete tarneahelate loomine, digipööre, arenguriike kurnav võlakoorem ja kliimamuutuse eesmärkide saavutamise viisid. B20 soovitused antakse edasi G20 liikmesriikide valitsustele.

India on G20 eesistujana püüdnud ületada liikmesriikide erimeelsusi Ukraina sõja küsimuses, kuid ühelgi senisel kohtumisel ei ole suudetud jõuda ühisavalduseni. Sestap on karta, et ummikust ei murta välja ka septembris liidrite kohtumisel.

Seetõttu on India hakanud pöörama enam tähelepanu konsensuse saavutamisele küsimustes, mis avaldavad ebaproportsionaalselt suurt mõju arenevatele riikidele ehk nn globaalsele lõunale. Nende probleemide hulgas on jätkusuutmatu võlatase, inflatsioon ja kliimamuutuses kätkevad ohud.

Analüütikute sõnul on India strateegias tähtis osa Aafrika Liidu G20-ga liitmine.

«Kui India sai eelmise aasta detsembris G20 eesistujaks, olime teravalt teadlikud, et suurem osa globaalsest lõunast ei ole meie kohtumistel laua taga,» ütles välisminister Subrahmanyam Jaishankar.

«See tähendas palju, sest nad seisavad silmitsi väga tõsiste probleemidega... Ja India, olles isegi paljus osa globaalsest lõunast, ei saa kõrvalt vaadata ja laste sel juhtuda.»

Jaishankar ütles, et G20 on India eesistumisaasta jooksul arutanud keskmise sissetulekuga riike puudutavate võlgade, säästva arengu, kliimasammude ja toidujulgeoleku üle.

«G20 põhimandaat on edendada majanduskasvu ja arengut. Seda ei ole võimalik saavutada, kui globaalse lõuna olulisi muresid ei käsitleta,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles