Sõjaväeallikad: huthi-mässulised tapsid 10 Jeemeni sõdurit

Copy
Separatistlikule Lõuna-Jeemeni Üleminekunõukogule (STC) lojaalsed võitlejad. Pilt on illustreeriv.
Separatistlikule Lõuna-Jeemeni Üleminekunõukogule (STC) lojaalsed võitlejad. Pilt on illustreeriv. Foto: SALEH AL-OBEIDI / AFP / SCANPIX

Iraani toetusega huthi-mässulised tapsid pühapäeval 10 Jeemeni armee sõdurit, kes olid pärit riigi lõunapoolsest ja separatistlikust hõimust, seda pärast enam kui aasta kestnud suhtelist vaikset perioodi, ütlesid sõjaväeallikad.

Huthide korraldatud «üllatusrünnakus» riigi lõunaosa kubernerkondade Lahiji ja Al-Bayda piirialal sai veel 12 sõdurit haavata, ütlesid nimetuks jääda soovinud allikad uudisteagentuurile AFP.

Allikate sõnul tapeti ka neli huthit ja veel mitu sai haavata.

Esialgu pole mässulistelt juhtunule kommentaare laekunud.

Rünnak korraldati paigale, mida valvasid separatistid, kes tahavad luua sõltumatut Lõuna-Jeemenit, nii nagu see riik eksisteeris kuni 1990. aastani, ütlesid sõjaväeallikad.

Vägivald on viimastel kuudel taas raputanud Jeemeni lõunaosa. Mitu Jeemenist lahku lüüa soovivale Lõuna-Jeemeni üleminekunõukogu (STC) ustavat võitlejat ja sõdurit on saanud surma rünnakutes, mille korraldajateks peetakse terrorirühmitust Al-Qaeda Araabia Poolsaarel (AQAP).

AQAP-i peab USA islamistliku terroriorganisatsiooni Al-Qaeda kõige ohtlikumaks võrseks.

Jeemenis on relvakonflikt väldanud sestsaadik, kui huthid vallutasid 2014. aastal pealinna Sanaa. Muudatus vallandas Saudi Araabia juhtimisel liitlaste sekkumise aasta hiljem, kui Riyad asus toetama rünnatavat valitsust.

Võitlustegevus Jeemenis rahunes märkimisväärselt pärast ÜRO vahendatud relvarahu, mis jõustus 2022. aasta aprillis ja on siiani laias laastus ka pidanud, seda isegi pärast kokkuleppe lõppu mullu oktoobris.

Hiina vahendatud rahulepe varem sel aastal tõi ühise laua taha kokku regionaalsed suurvõimud Iraani ja Saudi Araabia, mis püüdsid oma keerulisi suhteid parandada. See tõi ka Jeemenile lootust, ent rahukõnelused vaenupoolte vahel on siiski jätkuvalt patiseisus.

Lõunapoolsed separatistlikud jõud, mida toetavad saudide koalitsiooni oluline partner Araabia Ühendemiraadid, on liidus Jeemeni valitsusega võitluses huthi-mässuliste vastu.

ÜRO andmetel on sõjategevus Jeemenis nõudnud sadade tuhandete inimeste elu ning sundinud oma kodust lahkuma miljoneid inimesi. Umbes kaks kolmandikku rahvastikust vajab hädasti rahvusvahelist humanitaarabi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles