Läti koalitsioonikõneluste parteid loodavad selgust raamides nädalaga

BNS
Copy
Erakonna Uus Ühtsus esindajad: rahandusminister Arvils Ašeradens (vasakult), Läti presidendi poolt peaministrikandidaadiks seatud Evika Siliņa ja parlamendi liige Edmunds Jurēvics kohtumas Progressiivsete erakonna esindajatega.
Erakonna Uus Ühtsus esindajad: rahandusminister Arvils Ašeradens (vasakult), Läti presidendi poolt peaministrikandidaadiks seatud Evika Siliņa ja parlamendi liige Edmunds Jurēvics kohtumas Progressiivsete erakonna esindajatega. Foto: Evija Trifanova / LETA / SCANPIX

Läti koalitsioonikõnelustel osalevad parteid usuvad, et peaministrikandidaat Evika Siliņa (Uus Ühtsus) moodustab uue valitsuse septembri keskpaigaks, ent samuti loodavad nad hiljemalt nädalaga selgitada välja uue võimuliidu raamistiku.

Roheliste ja Talurahva Liidu seimifraktsiooni esimees Viktors Valainis ütles, et nädalaga peaksid koalitsiooni raamid selged olema, kuna teemadering ja valikutevõimalus on piisavalt kitsenenud.

Samal ajal ütles Valainis, et Siliņal peaks olema selge pilt järgmise valitsuse oodatavast koosseisust kolmapäevaks, mil ta kohtub president Edgars Rinkēvičsiga.

Siliņa veetavatel läbirääkimistel on Uue Ühtsuse partnerid Progressiivsed, Ühisnimekiri ning Rohelised ja Talurahva Liit.

Ühisnimekirja seimifraktsiooni esimees Edgars Tavars ütles uudisteagentuurile LETA, et ei oska täna vastata, kui kaua läheb aega uues võimuliidus kokku leppimine. Sellele vaatamata usub Tavars, et koalitsioon saadakse kindlasti kokku Rinkēvičsi antud tähtajaks.

Siliņa ütles LETA-le, et uues võimuliidus kokkuleppele jõudmine sõltub sellest, milliseid otsuseid koalitsioonikõnelustel osalevate erakondade juhatused langetavad.

Siliņa kutsus reedel kõnelustele nelja poliitilise jõu esindajad, öeldes, et püüab kokku leppida võimalikult laia koalitsiooni.

Selge on see, et viiest erakonnast koalitsiooni ei tule, kuna Rahvuslaste Ühendus välistas koostöö Progressiivsetega, selgitas Siliņa.

Uuel Ühtsusel on seimis 26 kohta, Roheliste ja Talurahva Liidul 16, Progressiivsetel 10 mandaati, mis kolme peale kokku annab minimaalse vajamineva enamuskoalitsiooni, 52 kohta.

Endistel koalitsioonikaaslastel Ühisnimekirjal ja Rahvuslaste Ühendusel on parlamendis vastavalt 15 ja 13 rahvasaadikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles