Jaapan kutsus Fukushimaga seotud telefonikiusu tõttu välja Hiina suursaadiku

Copy
Fukushima tuumajaama pumbajaam
Fukushima tuumajaama pumbajaam Foto: JAPAN POOL / JIJI PRESS / AFP / Scanpix

Jaapan kutsus täna välja Hiina suursaadiku, et avaldada protesti hiinakeelsete kiuslike telefonikõnede tulva üle seoses Fukushima tuumaelektrijaama puhastatud jahutusvee ookeanisse laskmisega.

Asevälisminister Masataka Okano ütles suursaadik Wu Jianghaole, et Hiina peab oma avalikkust korralikult teavitama, selle asemel et õhutada inimeste muret, jagades teavet, mis ei põhine teaduslikel tõenditel.

Telefonikõned Hiinast Jaapani ettevõtetele hakkasid tulvama neljapäeval, kui operaatorfirma TEPCO alustas Fukushima Daiichi elektrijaama tuumareaktorite jahutamiseks kasutatud vee ookeanisse laskmist.

Jaapani ettevõtted ja organisatsioonid Tokyo kontserdimajast Iwate akvaariumini on teatanud hiinakeelsetest telefonikõnedest, mida on nii palju, et see häirib tõsiselt tööd.

TEPCO laseb neljapäevast kuni 2024. aasta märtsini neljal korral ookeanisse kokku üle 500 olümpiabasseini jagu 2011. aastal maavärinas ja tsunamis kannatada saanud Fukushima tuumajaama reaktorite puhastatud jahutusvett. Esimene pumpamine kestab umbes 17 päeva.

Vesi on puhastatud kõigist radioaktiivsetest ainetest, välja arvatud triitium.

Triitiumi sisaldust meres mõõdetakse pidevalt, pühapäeval kinnitas Jaapani keskkonnaministeerium, et selle hulk Fukushima rannikuvees ei ole suurenenud.

Jaapan kinnitab, et Vaiksesse ookeani pumbatav vesi on täiesti ohutu, ja teda toetab ka ÜRO tuumajärelevalveamet, kuid Hiina on olnud otsustavalt selle vastu ja kehtestanud Jaapani mereandide sisseveole täieliku keelu, väites, et vesi reostab ookeani.

Jaapani valitsus avaldas eile värsked andmed, mis näitavad, et Fukushima ümbruse merevee kiirgusnäitajad vastavad endiselt normile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles