Minister: Poola ja Baltimaad nõuavad Valgevenelt Wagneri väljasaatmist

Copy
Poola siseminister Mariusz Kamiński.
Poola siseminister Mariusz Kamiński. Foto: Piotr Nowak / EPA / Scanpix

Varssavi koos Baltimaadega nõudis esmaspäeval, et Valgevene saadaks oma riigist välja Vene erasõjaväe Wagner, ütles Poola siseminister Mariusz Kamiński.

«Oleme palunud Lukašenko režiimil saata Wagneri grupp viivitamatult Valgevenest välja,» ütles Kamiński viitega Valgevene autoritaarsele riigipeale Aleksandr Lukašenkole pärast kohtumist oma kolleegidega Leedust, Lätist ja Eestist.

Poola kohaselt on Valgevenes tuhandeid wagnerlasi.

Lukašenko ütles hiljuti, et jätaks umbes 10 000 oma riiki püsivalt.

«Tuhanded, osa neist kurjategijad, kes vabastati Vene vanglatest vastutasuks lubaduse eest võidelda Ukrainas, on sügavalt demoraliseeritud ja neid süüdistatakse inimsusvastastes kuritegudes,» ütles Kamiński.

«See on suur grupp, võimeline tegema mida iganes,» ütles ta, hoiatades Valgevenet, et Poola suleb oma piiri juhul, kui peaks tekkima «kriitiline piiriintsident».

Riigid palusid ühtlasi Valgevenel saata piirialal viibivad ebaseaduslikud migrandid viivitamatult tagasi nende koduriikidesse.

Varssavi süüdistab samuti Valgevenet ja Venemaad uue migratsioonilaine korraldamises Euroopa Liidu piirile eesmärgiga regiooni destabiliseerida.

Poola piirivalve kohaselt on sel aastal üritanud Valgevenest Poola tulla juba umbes 19 000 migranti, mullu oli see näitaja terve aasta peale 16 000 juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles