KARMO TÜÜR Läänevastane õhin tõukab takka sisutut BRICS 2.0 (2)

Karmo Tüür
, politoloog
Copy
Eelmisel nädalala Johannesburgis kohtunud veel laienemata BRICSi liidrid: Venemaa presidendi Vladimir Putini koju jäämisel soojendasid isekeskis suhteid Hiina president Xi Jinping (vasakult), Brasiilia riigipea Luiz Inácio Lula da Silva, LAVi president Cyril Ramaphosa ja India peaminister Narendra Modi. 
Eelmisel nädalala Johannesburgis kohtunud veel laienemata BRICSi liidrid: Venemaa presidendi Vladimir Putini koju jäämisel soojendasid isekeskis suhteid Hiina president Xi Jinping (vasakult), Brasiilia riigipea Luiz Inácio Lula da Silva, LAVi president Cyril Ramaphosa ja India peaminister Narendra Modi. Foto: MARCO LONGARI/AFP/Scanpix

Jutud Aasia sajandist on tugevalt liialdatud, nagu näitas ka äsja lõppenud BRICSi ajalooliseks kuulutatud tippkohtumine – ühenduse laienemine võiks olla tugevnemise näitaja, kuid praegusel juhul kukub välja pigem vastupidi.

Seda väljendit, et 21. sajand peaks saama Aasia või veel täpsemalt Hiina sajandiks, on kuulnud ilmselt igaüks. Seda kuvandit on tagant tõuganud eelkõige Hiina ise, kuid sajand on juba veerandi peal ning seda Aasia-kesksust pole ikka veel kuskilt näha.

Hiina valitud sotsiaalmajanduslik mudel alates demograafiast kuni totalitaarse ühiskonnakorralduseni on paraku loonud olukorra, kus jääb puudu peamistest arengu taganttõukajatest: vabadusest ja innovatsioonist. Mittevabades ühiskondades takerdub loovus ja nendest kipuvad põgenema nii ajud kui raha. Hiinast lahkus eelmisel aastal üle 10 000 miljonäri ning sel aastal lahkub hinnanguliselt 13 500.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles