ÜLEVAADE Sudaani mässulised hoiavad elanikke vägistamisterroriga hirmu küüsis (1)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
20-aastane Amani Abdullah koos lapsega põgenes Sudaani Darfuri regioonis asuvast El Geneinast üle piiri Tšaadi. Naise sõnul tapsid Kiirtoetusjõudude mässulised tema abikaasa nende kodus. 
20-aastane Amani Abdullah koos lapsega põgenes Sudaani Darfuri regioonis asuvast El Geneinast üle piiri Tšaadi. Naise sõnul tapsid Kiirtoetusjõudude mässulised tema abikaasa nende kodus. Foto: ZOHRA BENSEMRA/REUTERS/Scanpix

Aprillis Sudaani relvajõudude vastu sõda alustanud mässulised on abiühenduste hinnangul vägistanud tuhandeid naisi ja lapsi, kasutades seksuaalvägivalda süstemaatiliselt kogukonna karistamiseks ja terroriseerimiseks.

Zeinab langes paramilitaarsete kiirtoetusjõudude võitlejate küüsi, kui ta üritas koos noorema õe ja veel kahe naisega, neist ühel kaasas imik, põgeneda pealinna Hartumi räsivate lahingute eest. Mässulised peatasid kontrollpunktis neid vedanud väikebussi, sundisid naised laohoonesse tsiviilrõivastes mehe ette, kes ilmselt oli üksuse ülem, ning ründasid neid kõiki seksuaalselt pärast relva ähvardusel põrandale surumist.

«Ma olin kindel, et sureme,» rääkis Zeinab uudisteagentuurile AFP pärast seda, kui oli põgenenud välismaale. «Üks mees hoidis mind maas kinni, samas kui teine mind vägistas. Kui ta oli valmis, vahetasid nad kohad. Nad tahtsid jätta mu õe enda juurde. Anusin neid käpuli ja põlvili, et tal lastaks minna.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles