PM POOLAS Paremradikaalide tõus võib paisata valimistejärgse Poola poliitilisse kaosesse (1)

Copy
Ukraina toetamise vastane plakat Konföderatsiooni toetajate marsil Varssavis. 
Ukraina toetamise vastane plakat Konföderatsiooni toetajate marsil Varssavis. Foto: Konstantin Sednev

Vähem kui kahe kuu pärast toimuvad Poolas parlamendivalimised, kus ei valitsev Õiguse ja Õigluse partei ega ka nende rivaal Kodanikeplatvorm ei pruugi saada seimis enamust, mis võib kaalukeele positsiooni anda paremradikaalsele ühendusele Konföderatsioon.

Oktoobrikuiste parlamendivalimistega saab Poolas alguse tõeline valimiste maraton. Tuleval aastal toimuvad riigis veel nii Euroopa Parlamendi kui ka kohalikud valimised. Hiljemalt ülejärgmise aasta suvel peab rahvas valima riigile ka järgmise presidendi.

Ekspertide hinnangul on võimalik, et inimesed peavad valimiskastide juures käima järgneva kahe aasta jooksul veel viiendatki korda, kui 15. oktoobril toimuvate parlamendivalimiste tulemusel ei sünni stabiilset võimuliitu, mistõttu tuleks lisaks korraldada erakorralised valimised.

«Nende valimiste tulemus on suure tõenäosusega kaos, sest keegi saa enam üksi riiki valitseda,» rääkis Postimehele portaali Notes From Poland vanemtoimetaja Alicja Ptak. Ta rõhutas, et uue valitsusliidu moodustamisel saab kaalukeeleks ilmselt Konföderatsioon, mis on oma senises kampaanias tugevalt vastandunud nii kolmandat järjestikust valimisvõitu sihtivale Õiguse ja Õiglusele (PiS) kui ekspeaminister Donald Tuski juhitavale liberaalsele opositsioonile eesotsas Kodanikeplatvormiga (PO).

«Isegi kui emb-kumb leer suudab [Konföderatsiooniga] kokku leppida valitsusliidus, mis mõnda aega riiki juhib, võib ühel päeval tulla teema, milles ei nõustuta, ning kuulutatakse välja erakorralised valimised,» selgitas Ptak.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles