Gaboni sõjaväelased teatasid televisioonis riigipöördest (1)

Copy
Kaader sõdurite pöördumisest kanalil Gabon 24
Kaader sõdurite pöördumisest kanalil Gabon 24 Foto: Gabon 24 / AFP / Scanpix

Gaboni televisioonis esines täna 12 sõjaväelast, kes kinnitasid, et tühistavad riigi hiljutiste valimiste tulemused ning ajavad laiali kõik vabariigi institutsioonid.

«(Nähes) vastutustundetut, ettearvamatut valitsemist, mille tagajärjeks on sotsiaalse sidususe jätkuv halvenemine, mis võib viia riigi kaosesse..., oleme otsustanud kaitsta rahu, tehes lõpu praegusele režiimile,» rääkis üks sõduritest telekanalis Gabon 24, kinnitades, et ta esineb Institutsioonide ülemineku ja taastamise komisjoni nimel.

«Laiali saadetakse kõik vabariigi institutsioonid: valitsus, senat, rahvusassamblee ja konstitutsioonikohus,» teatasid nad. «Piirid on suletud kuni edasiste teadeteni,» lisasid sõjaväelased.

Avaldusega esinenute hulgas oli nii vabariigi kaardiväe liikmeid kui ka regulaararmee sõdureid ja politseinikke.

Teate edastas samuti avalik telekanal Gabon 1.

AFP korrespondendi sõnul kostis pealinnas Libreville'is tulistamist.

Vaid tund aega varem kinnitas riigi valimisamet, et 14 aastat võimul olnud president Ali Bongo Ondimba võitis laupäeval toimunud valimised 64,27 protsendiga häältest.

Bongo põhirivaal Albert Ondo Ossa kogus 30,77 protsenti häältest. Ondo Ossa mõistis hukka «Bongo leeri korraldatud pettuse» ning väitis juba enne valimisjaoskondade sulgemist, et võitis valimised.

Ondo Ossa kampaaniajuht Mike Jocktane kutsus üleeile Bongot üles võimu üle andma ilma verevalamiseta. Ta väitis, et osalise häältelugemise järel on Ondo Ossa selgelt ees, kuid ei esitanud selle kohta mingeid tõendeid.

Gaboni valitsus teatas laupäeval pärast presidendi- ja üldvalimiste lõppemist, et kehtestab öise liikumiskeelu ja peatab ligipääsu internetile.

Viimati üritati Gabonis riigipööret 2019. aastal.

Gabon iseseisvus Prantsusmaa koloniaalvõimu alt 1960. aastal. Ali Bongo tõusis presidendiks 2009. aastal, kui tema üle 40 aasta riiki juhtinud isa Omar Bongo suri.

Gabon on olnud Aafrika suuruselt viies naftatootja, kuid selle naftavarud vähenevad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles