Spermakütid varitsevad Zimbabwe teedel mehi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seni on Zimbabwes tabatud kolm arvatavat naisvägistajat, kohtuprotsess pole veel alanud.
Seni on Zimbabwes tabatud kolm arvatavat naisvägistajat, kohtuprotsess pole veel alanud. Foto: AFP / Scanpix

Susan Dhliwayo oli šokeeritud, kui ta hiljuti tee ääres rühma meessoost hääletajaid märgates oma auto peatas ja nood autosse istumast keeldusid. Põhjuseks meeste hirm, et naine nad vägistab.


Zimbabwes on tekitanud ärevust ja intriigi sensatsioonilised teated ilusate naiste jõukudest, kes maanteedel korjavad peale mehi, et nendega seksida ja siis kondoomidest spermat kokku koguda.

«Nüüd kardavad mehed naisi. Nad ütlesid: «Me ei saa sinuga tulla, sest me ei usalda sind»,» meenutas 19-aastane Dhliwayo.

Kohalik meedia on teatanud ohvritest, keda on uimastatud ning püssi, noa või ühel juhul isegi maoga ähvardatud, antud seksuaalne stimulant ja sunnitud korduvalt seksima. Seejärel jäetakse nad tee äärde.

Spermakütid jõudsid kohalikele ajaleheveergudele juba 2009. aastal, kuid politsei on praeguseks arreteerinud vaid kolm naist, kellelt leiti mullu oktoobris plastkott 31 kasutatud kondoomiga. Väidetavalt vägistasid nad 17 meest.

Zimbabwes pole ühtki seadust, mis näeb ette karistuse naissoost vägistajale,  seetõttu süüdistatakse kolmikut 17 mehe ahistamises raskendatud asjaoludel.

Rünnakud on samas aga jätkunud. «Meil pole olemas täpset arvu kinnitatud juhtumitest,» ütles politsei esindaja Wayne Bvudzijena. «Need intsidendid leidsid aset peamiselt siis, kui hääletajad läksid erasõidukitesse. Kutsume inimesi üles kasutama ühistransporti.»

Milleks spermat kasutatakse, pole selge, kuid usutavasti kogutakse seda juju’de ehk traditsiooniliste õnneriituste korraldamiseks. Pole ka teada, miks spermat vägivalla ähvardusel just võõrastelt võetakse.

«See on tegelikult peadpööritav probleem,» ütles Zimbabwe Ülikooli sotsioloog Watch Ruparanganda, kes usub, et tegemist on tulutoova äriga. «See on üsna suur müsteerium.»

Ruparanganda avastas seitsme aasta eest pealinna Harare tänavanoorte kohta doktoritööd tehes, et spermast on seal müügiartikkel saanud. Noored rääkisid talle, et ärimehed viivad neid hotellidesse, annavad uusi riideid ja joodavad alkoholi. Seejärel lastakse neil valida prostituut. Seksi järel peavad nad kasutatud kondoomi ära andma.

«See näitab, et kusagil käib mingi suur räkit, kõike juhivad mingid suured tegelased, kuid nad on kusagil taustal ja kasutavad ära neid naisi,» ütles Ruparanganda.

24-aastase Tende Marahu sõnul algas sellelaadne äri juba ammu enne seda, kui see avalikuks sai: «Minu jaoks ei olnud see šokeeriv, sest ma juba teadsin, et nii tehakse.»

Tegemist pole üksnes Zimbabwe probleemiga, ka Nigeeria meedia teatas mullu spermaga täidetud kondoome koguvatest prostituutidest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles