176 liidrit ja nobelisti nõuavad Bangladeshilt Yunuse vastase kohtumenetluse lõpetamist

Copy
Nobeli rahupreemia laureaat Muhammad Yunus.
Nobeli rahupreemia laureaat Muhammad Yunus. Foto: Themba Hadebe / AP / Scanpix

Üle 170 maailma liidri ja nobelisti nõuavad avalikus kirjas Bangladeshi peaministrilt 2006. aasta Nobeli rahupreemia laureaadi Muhammad Yunuse vastase kohtumenetluse lõpetamist.

Liidrid, kelle hulgas on USA ekspresident Barack Obama, endine ÜRO peasekretär Ban Ki-moon ja üle 100 Nobeli preemia laureaadi väljendavad muret viimasel ajal Bangladeshi demokraatiat ja inimõigusi ähvardama hakanud arengute pärast.

«Üks inimõigusi ähvaravaid ohte, mis meile praeguses kontekstis muret teeb, on Nobeli rahupreemia laureaadi professor Muhammad Yunuse juhtum. Me oleme ärevuses, sest talle on hiljuti osaks saanud meie arvates pidev kohtulik tagakiusamine,» seisab teisipäevast kuupäeva kandvas kirjas.

«Oleme veendunud, et tema suhtes algatatud korruptsioonivastase ja tööseaduse juhtumite põhjalik ülevaatamine viib tema õigeksmõistmiseni.»

Praegu 83-aastane Yunus asutas 1983. aastal vaestele mikrolaene andva Grameen Banki ja sai 2006. aastal selle eest Nobeli rahupreemia.

2007. aastal läks ta poliitikas kätt proovides tülli Bangladeshi peaministri Sheikh Hasinaga. Aastal 2011 lasti ta oma panga juhi kohalt lahti. Yunus vaidlustas vallandamise ülemkohtus, kuid jäi kaotajaks.

Yunus on ka kritiseerinud Bangladeshi poliitikuid, öeldes, et nood on huvitatud ainult rahast. Hasina on omakorda nimetanud Yunust vereimejaks ning süüdistanud Grameen Banki juhina jõu ja muude vahenditega vaestelt maanaistelt laenu tagasinõudmises.

Yunus anti 2013. aastal kohtu alla valitsuse loata raha vastuvõtmises. See puudutas ka tema Nobeli preemiat ja ühe raamatu eest teenitud honorari.

Hiljem lisandusid ka tema loodud firmasid puudutavad süüdistused. Üks firmadest, Grameen Telecom, on Bangladeshi suurima mobiiltelefonifirma GrameenPhone osa, see omakorda Norra telekomihiiu Telenor tütarettevõte.

Tänavu juulis andis Bangladeshi ülemkohus Yunusele korralduse maksta 1,1 miljonit dollarit makse seitsme miljoni dollari suuruse annetuse eest kolmele heategevusfondile.

Augusti alguses esitas 18 endist Grameen Telecomi töötajat Yunuse vastu hagi, süüdistades teda nende hüvitiste ebaseaduslikus ümberkantimises. Yunuse kaitsjad nimetavad seda tagakiusamiseks.

22. augustil anti nobelist kohtu alla tööseaduse rikkumises süüdistatuna.

Hasina ütles 176 allkirjaga kirjale vastates, et tervitaks rahvusvahelisi eksperte ja juriste Bangladeshi kohtuasju üle vaatama ja Yunusele esitatud süüdsitusi käsitlevate dokumentidega tutvuma.

«Kui nad saadavad eksperdid ja juristid, tuleb päevavalgele veel palju asju, mis on seni jäänud puutumata. Palju selliseid asju tuleb välja,» hoiatas ta.

Kirja autorid puudutavad ka eeldatavasti jaanuari alguses peetavaid Bangladeshi valimisi, soovitades tagada nende usaldusväärsus.

Hasina kinnitas vastuseks, et valimised tulevad vabad ja ausad.

Suurim opositsioonierakond Bangladeshi Rahvuspartei eesotsas ekspeaministri Khaleda Ziaga on väitnud, et valimisi rikutakse ja ähvardanud boikotiga, kui Hasina ei astu tagasi ega anna võimu üle ajutisele valitsusele, mis korraldaks valimised. Hasina on vastanud eitavalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles