ÜLEVAADE Norra välisministri abikaasa kauples börsil poliitiliselt tundlike aktsiatega

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Norra välisminister Anniken Huitfeldt triigib tänavu juunis Oslo raekojas enne NATO välisministrite kohtumist alliansi lippu.
 
Norra välisminister Anniken Huitfeldt triigib tänavu juunis Oslo raekojas enne NATO välisministrite kohtumist alliansi lippu.  Foto: Ole Berg-Rusten/NTB/AFP/SCANPIX

Norra välisministri Anniken Huitfeldti abikaasa aktsiaportfellist on läbi käinud kaitsetööstusfirma Kongsberg Grupi ja teiste poliitilistest otsustest mõjutatud ettevõtete osakud, kuid eetikareeglite rikkumist tunnistav minister tagasi astuda ei plaani.

Oma investeerimisfirma kaudu on Huitfeldti abikaasa Ola Flem teinud alates 2021. aasta sügisest, mil tema naisest sai valitsuse liige, üle saja aktsiatehingu, kaubeldes uudisteagentuuri NTB andmeil peale Kongsberg Grupi aktsiate ka mitme lõhetootja, naftatootja, väetisefirma ja lennufirma Norwegian aktsiatega – kõik valdkonnad, kus valitsusel on suur sõnaõigus.

«Mul on sügavalt kahju, et olen teinud huvide konfliktiga seotud vigu,» lausus Huitfeldt üleeile pressikonverentsil, rõhutades samas, et ei olnud abikaasa tehingutest teadlik, mistõttu ei näe ta ka põhjust tagasi astuda.

Õiguslikku hinnangut Flemi tehingutele palus Huitfeldt ise pärast seda, kui huvide konflikti tõttu sattusid suvel skandaali Norra kultuuriminister ja haridusminister, kes olid ametikohtadele nimetanud tuttavaid. Anette Trettebergstuen astus seetõttu tagasi kultuuriministri kohalt. Lisaks lahkus läinud kuul ebasobivate aktsiatehingute tõttu ametist teadusminister Ola Borten Moe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles