Renditõuksid kaovad Pariisi tänavatelt

Copy
Elektritõuksid hunnikus Pariisi tänaval. Foto on illustratiivne
Elektritõuksid hunnikus Pariisi tänaval. Foto on illustratiivne Foto: HOUPLINE-RENARD/Scanpix

Pariislased ärkasid täna maailma, kust puuduvad elektrilised renditõukerattad, mida paljud jalakäijad vihkasid, kuid paljud pidasid ka asendamatuks.

Prantsusmaa pealinn on esimene Euroopas, kus renditõuksid täiesti ära keelatakse. Seda toetati aprillis korraldatud referendumil ülekaalukalt, kuigi osalusprotsent oli vaid 7,5.

Pariislased olid jalakäijate vahel suurel kiirusel siksakitavate, kõikvõimalikesse kohtadesse pargitud ja liiklusõnnetusi põhjustavate tõuksidega koos elanud ligikaudu viis aastat.

Pariisi linnapea Anne Hidalgo isiklikult juhtis kampaaniat nende keelustamiseks.

Pidev tõuksikasutaja Valerie Rinckel ütles aga mõni päev enne keelu jõustumist, et see kurvastab teda.

«Mulle meeldis nii väga, et sai niiviisi ringi liikuda, sai minna igale poole auto kasutamise stressita ja liiklusummikutesse takerdumata.»

Anass Eloula leidis aga, et nüüd on õige hetk taas rattasadulasse istuda või harjuda jälle bussi ja muud ühistransporti kasutama.

Linnaliikluse eest vastutav aselinnapea David Belliard ütles neljapäeval ajakirjanikele, et vastuseis elektritõuksidele oli valdav, ehkki operaatorid püüdsid probleeme lahendada.

«Oli mõningaid edusamme, aga põhiolemus jäi negatiivseks. Anarhia oli üsna talumatu,» ütles ta.

Operaatorid Lime, Tier ja Dott on oma 15 000 tõuksi tasapisi tänavatelt ära viinud ja kavatsevad saata need teistesse Euroopa linnadesse.

Osa jääb ka Pariisi ümbritsevasse Île-de-France'i piirkonda, näiteks Tier pakub tõuksiteenust Marne-la-Vallée ja Saint-Germain-en-Laye eeslinnas.

Firmad loodavad, et kliendid vahetavad tõuksid rendirataste vastu, need on juba ootel.

Mõned tõuksiga sõitma harjunud pariislased on ostnud isikliku sõiduriista või rendivad selle päevaks või nädalaks, mis on samuti lubatud.

Rendifirmal Volt on nõudlust aimates kavas suurendada oma tõuksiparki 2000 tõukerattani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles