Kasahstan paneb tuumaelektrijaama ehitamise rahvahääletusele

Copy
Kasahstani president Kassõm-Džomart Tokajev.
Kasahstani president Kassõm-Džomart Tokajev. Foto: Alexei Filippov/AP/Scanpix

Kasahstani president Kassõm-Džomart Tokajev tegi ettepaneku panna tuumaelektrijaama ehitamise küsimus rahvahääletusele, selle korraldamise aeg pannakse paika hiljem.

Nõukogude Liidu ajal viidi Kasahstani steppides keskkonna- ja tervisohutudele vilistades läbi sadu tuumakatsetusi. Sestap suhtuvad paljud inimesed tänini tuumaenergia kasutamisse skeptiliselt.

«Tuumaelektrijaama ehitamine või ehitamisest keeldumine on meie riigi tuleviku seisukohalt äärmiselt oluline teema. Seetõttu teen ettepaneku panna see üleriigilisele rahvahääletusele. Täpsemad kuupäevad otsustame hiljem,» ütles Tokajev, kui esines täna parlamendi mõlema koja ühisistungil aastakõnega.

Autoritaarses Kasahstanis on rahvahääletused seni olnud formaalsus, mille tulemus on ette määratud. Võimude otsust tegelikult mõjutav referendum oleks esmakordne.

Maailma Tuumaassotsiatsiooni (WNA) andmetel on Kasahstan maailma juhtiv uraanitootja, kes andis mullu 43 protsenti kogu maailma uraanitoodangust.

Tokajevi sõnul peaks Kasahstanil kui maailma suurimal uraanitootjal olema oma tuumageneraator.

President möönis, et paljudel inimestel ja ka ekspertidel on mure võimaliku tuumajaama turvalisuse pärast. See on mõistetav, arvestades Semipalatinski tuumapolügooni pärandit.

Moskva kasutas 1949.-89. aastani tuumakatsetusteks hiigelsuurt Põhja-Kasahstani ala, mida tunti Semipalatinski tuumapolügoonina. Sealsete katetuste kiirgusega puutus kokku 1,5 miljonit inimest. Polügooni ümbruse elanikkonna vähitase on tänini keskmisest kõrgem.

«Sel teemal on vaja jätkata avalikke kuulamisi ja igakülgset laiapõhjalist arutelu,» rõhutas Tokajev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles