LOODUSKATASTROOF Hiinat ründab supertaifuun Saola

Copy
Inimesed valmistuvad supertaifuuniks, esimesed tuuled on juba kohal, 1. septembril 2023. a.
Inimesed valmistuvad supertaifuuniks, esimesed tuuled on juba kohal, 1. septembril 2023. a. Foto: TYRONE SIU7REUTERS/SCANPIX

Kümned miljonid Hongkongi, Shenzheni ja teiste Lõuna-Hiina hiidlinnade elanikud varjusid täna õhtul läheneva supertaifuuni Saola hirmus siseruumidesse.

Hiina ilmateenistus hoiatas, Saola võib olla tugevaim torm, mis on viimase 70 aasta jooksul riigi lõunaosas Zhu Jiangi deltas maabunud. Ohupiirkonda jäävad Hongkong, Guangzhou, Shenzhen, Macau ja paljud teised suurlinnad.

Piirkonnas on tühistatud sajad lennud, Honkongis lükati kooliaasta algus edasi ja finatskeskuse vihmamärjad tänavad olid reede õhtul inimtühjad.

Hongkongis anti kõrgeimast eelmise taseme tormihoiatus, mis viitab äärmiselt tugevale tuulele.

Inimestel soovitatakse välja mitte minna ning hoida eemale ka majade tuulepoolsetest ustest ja akendest.

Saolat oodatakse Hongkongi südaööks ja tema tuulepuhangute kiirus on selleks ajaks 58 meetrit sekundis. Kui aga tuul peaks lähitundidel veel tugevnema, tõstetakse häiretaset.

Kõrgeim, 10. taseme tormihoiatus on pärast Teist maailmasõda antud vaid 16 korda.

Guangdongi provintsi tehnoloogiakeskus Shenzheni, kus elab 17,7 miljonit inimest, avas varjendid ja kavatseb taifuuni saabumise ajaks ühistranspordi peatada.

Laupäeval jäävad käigust ära Guangdongi sisenevad ja sealt väljuvad rongid.

Riiklik tulvakaitseamet on tõstnud kriisiolukorrale reageerimise taset, Hongkongi võimud hoiatavad, et veetase võib öösel järsult tõusta.

«Maksimaalne veetase võib ulatuda ajaloolise rekordini. Tulevad tõsised üleujutused ja mõnes piirkonnas võib vee sügavus ulatuda üle meetri,» hoiatas observatoorium.

Kõrgeima tormihoiatuse andis lõpuks ikkagi ka Hongkong.

Hongkongi ilmajaam tõstis reedel kell 20.15 tormihoiatuse kõrgeimale tasemele, sest linnale on lähenemas supertaifuun Saola, mis on üks viimaste aastate võimsamaid torme Lõuna-Hiinas.

«Kell 8.15 õhtul anti orkaanisignaal nr. 10. See tähendab, et on oodata tuult keskmise kiirusega 33 meetrit sekundis või üle selle,» teatas ilmateenistus ja manitses inimesi varju otsima, välja mitte minema ja ka tuulepealsetest ustest ja akendest kaugemale hoidma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles