Venemaa kuulutas rahunobelist Muratovi välisagendiks (1)

Copy
Dmitri Muratov maailma pressivabaduse päeva tseremoonial.
Dmitri Muratov maailma pressivabaduse päeva tseremoonial. Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS/Scanpix

Venemaa lisas reedel oma välisagentide nimistusse lugupeetud ajakirjaniku ja Nobeli preemia kaaslaureaadi Dmitri Muratovi; võimud kasutavad sellist sildistamist tavaliselt kriitikute summutamiseks.

Vene justiitsministeerium märkis, et Muratov «kasutas välismaiseid platvorme, et levitada arvamusi, mille eesmärk oli kujundada negatiivset suhtumist Vene Föderatsiooni välis- ja sisepoliitikasse».

Nõukogude aja mõistet «rahvavaenlased» meenutav silt nõuab üksikisikutelt või rühmadelt rahastamisallikate avalikustamist. Samuti kohustab see neid lisama kõigile artiklitele ja publikatsioonidele, sealhulgas sotsiaalmeedia postitustele vastava märke.

Justiitsministeerium Muratovit ühtlasi teiste välisagentide jaoks sisu loomises ja levitamises.

Moskva on suurendanud jõupingutusi eriarvamuste kõrvaldamiseks pärast rünnakut Ukrainale, kusjuures enamik olulisi oponente on kas eksiilis või trellide taga.

Muratovit nähti hiljuti Venemaal, kui ta kuulus oma sõpra, Venemaa inimõigusorganisatsiooni Memorial kaasesimeest Oleg Orlovi kaitsnud meeskonda.

2021. aastal jagas Venemaa suurima sõltumatu väljaande Novaja Gazeta peatoimetajana töötav Muratov koos Filipiinide ajakirjaniku Maria Ressaga Nobeli rahuauhinda.

Alates 2000. aastast on tapetud kuus Novaja Gazeta ajakirjanikku ja kaastöölist, sealhulgas uuriv reporter Anna Politkovskaja, kes lasti Moskvas maha president Vladimir Putini sünnipäeval.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles