Paavst rõhutas religioonidevahelise dialoogi rolli rahu tagamisel (1)

Copy
Paavst Franciscus kõneleb religioonidevahelisel kohtumisel Ulaanbaataris usujuhiga.
Paavst Franciscus kõneleb religioonidevahelisel kohtumisel Ulaanbaataris usujuhiga. Foto: ALBERTO PIZZOLI / AFP / Scanpix

Paavst Franciscus kiitis pühapäeval Ulaanbaataris oma Mongoolia-visiidi viimasel päeval usu jõudu, mis aitab lahendada konflikte ning edendada rahu.

Tema hommikune pöördumine, mis tõi kokku Mongoolia erinevad usujuhid, leidis aset linna ümbritsevatesse mägedesse ümara jurta eeskujul rajatud teatrihoones.

Paavsti jälgisid nii katoliiklaste juhid kui ka budismi, šamanismi, islami, Vene õigeusu, mormoonluse ja Baháʼí usu järgijad.

«Usutraditsioonidel on kogu oma eripära ja mitmekesisuse tõttu muljetavaldav potentsiaal tuua kasu ühiskonnale tervikuna,» rääkis 86-aastane paavst neile.

«Kui riigijuhid peaksid valima tee dialoogiks teistega,» ütles ta, võib see anda «otsustava panuse konfliktide lõpetamisse, mis vaevavad jätkuvalt nii paljusid inimesi maailmas».

Paavsti visiit Mongooliasse, kus põhiseadus kaitseb usuvabadust, saadab ühtlasi vaikiva sõnumi Mongoolia naabritele, eelkõige ametlikult ateistlikule Hiinale, et vaimsus ei kujuta endast ohtu.

Päev varem kinnitas paavst Ulaanbaatari Peetruse ja Pauluse katedraalis esinedes valitsustele, et neil pole katoliku kiriku evangeelse töö puhul «midagi karta» ning ilmselt oli seegi märkus suunatud eeskätt Hiinale.

Usuinstitutsioonide üle ranget kontrolli teostav Hiina kompartei suhtub oma territooriumil asuvasse katoliku kirikusse ettevaatlikult.

Püha Tool uuendas eelmisel aastal lepingut Pekingiga, mis võimaldas mõlemal poolel Hiinas piiskoppide nimetamisel kaasa rääkida. Kriitikud on seda sammu arvustanud, pidades seda ohtlikuks järeleandmiseks vastutasuks kohaloleku eest riigis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles