Netanyahu nõuab vägivallatsenud eritrealaste väljasaatmist Iisraelist

Copy
Iisraellased võtavad osa parempoolse peaministri Benjamin Netanyahu ja tema paremäärmusliku rahvuslaste koalitsioonivalitsuse kohtureformi vastu, mis ähvardab kriitikute sõnul kärpida demokraatiat.
Iisraellased võtavad osa parempoolse peaministri Benjamin Netanyahu ja tema paremäärmusliku rahvuslaste koalitsioonivalitsuse kohtureformi vastu, mis ähvardab kriitikute sõnul kärpida demokraatiat. Foto: Oren Alon / Reuters / Scanpix

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu väljendas pühapäeval jõulist soovi, et Tel Avivis vägivaldses kokkupõrkes osalenud Eritrea migrandid riigist viivitamata välja saadetaks, ja andis korralduse kõigi Aafrika migrantide riigist väljaviimiseks.

Tel Avivis sai laupäeval Eritrea valitsuse toetajate ja vastaste kokkupõrgetes viga üle saja inimese. Eritrea päritolu põgenike omavahelised kokkupõrked puhkesid riigi diplomaatilise esinduse juures.

Laupäeval alanud vägivald tõi migratsiooniküsimuse Iisraelis taas teravalt päevakorda.

«Soovime märatsejate vastu karme meetmeid, sealhulgas osalenute viivitamatut väljasaatmist,» rääkis Netanyahu ministrite erikohtumisel, mis kutsuti kokku vägivalla tagajärgedega tegelemiseks.

Ta palus, et ministrid esitaksid talle plaanid «kõikide teiste ebaseaduslike sissetungijate eemaldamiseks» ja märkis, et ülemkohus tühistas mõned meetmed, mille eesmärk oli sundida migrante lahkuma.

Iisraelis on suur tüli Netanyahu kohtusüsteemi ümberkorraldamise plaani pärast ning nüüd toovad peaministri toetajad sisserändajate küsimuse põhjuseks, miks migrantide väljasaatmist takistanud kohtusüsteemi tuleb muuta.

Iisraelis elab umbes 25 000 Aafrika migranti, peamiselt Sudaanist ja Eritreast, kes ütlevad, et põgenesid relvakonflikti või repressioonide eest.

Iisrael tunnistab väga väheseid sisserändajaid varjupaigataotlejatena, pidades neid valdavalt majandusmigrantideks.

Kriitikud süüdistavad Iisraeli kõigi aegade parempoolseimat valitsust aga püüdes sundida migrante lahkuma. Rahvusvahelise õiguse kohaselt ei saa Iisrael migrante sunniviisiliselt tagasi saata riiki, kus nende elu või vabadus võib olla ohus.

Netanyahu väljendas aga pühapäeval arvamust, et Eritrea valitsuse toetajate riigist väljasaatmine poleks probleem.

Kriitikud näevad Netanyahu kohtusüsteemi ümberkorraldamise kavas võimuhaaramist, mille eesmärk on nõrgestada kohtuid ja piirata kohtulikku järelevalvet valitsuse otsuste ja seaduste üle.

Toetajad seevastu ütlevad, et selle eesmärk on taastada valitud seadusandjate võim ning ohjeldada liialt sekkuvat liberaalset õigussüsteemi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles