Rootsis läks koraanipõletamise ürituse järel mäsuks

Copy
Sel 18. augustil tehtud fotol peatab politseinik vastuprotestija, kes püüab minna kustutama koraani, mille läitis eelnevalt Stockholmis Iraani suursaatkonna hoone ees skandaalne iraaklasest meeleavaldaja Salwan Momika (taamal seljaga).
Sel 18. augustil tehtud fotol peatab politseinik vastuprotestija, kes püüab minna kustutama koraani, mille läitis eelnevalt Stockholmis Iraani suursaatkonna hoone ees skandaalne iraaklasest meeleavaldaja Salwan Momika (taamal seljaga). Foto: Fredrik Sandberg / TT / EPA / Scanpix

Rootsi politsei pidas pühapäeval ajutiselt kinni kümme ja vahistas kaks inimest pärast seda, kui protesti järel, mille käigus põletati ka koraani, puhkesid rahutused.

Protesti organiseeris iraaklasest pagulane Salwan Momika, kelle meeleavaldused, mille käigus on esinenud ka moslemite pühakirja rüvetamist, on toonud kaasa raevukad reaktsioonid paljudes Lähis-Ida riikides.

Pühapäeval korraldatud meeleavaldused peeti suure sisserändajatest elanikkonnaga Malmö kesklinnas. Ringhäälingu SVT kohaselt osales üritusel umbes 200 inimest.

«Osa pealtvaatajaist väljendas pahaseid tundeid, kui korraldaja põletas tekste,» teatas politsei.

«Meeleolu oli kohati tuline,» seisis avalduses ja korrakaitsjad lisasid, et «vägivaldne mäss» leidis aset kell 13.45 (Eesti aja järgi kell 14.45).

Politsei kohaselt sai üritus korraldaja lahkumisega läbi, kuid sündmuskohale jäi veel seltskond inimesi.

Kümme inimest võeti kinni avaliku korra rikkumise tõttu ja veel arreteeriti kaks inimest, keda kahtlustati rahutustes.

Kohalik meedia kirjutas, et osa pealtvaatajaist loopis kive Momika suunas. Ühes videolõigus sündmuskohalt võib näha mõnda inimest püüdmas tõkkest läbi murda, enne kui politsei nad peatas.

Teisest videost võis näha meest, kes üritas peatada politseiautot, mis transportis Momika sündmuskohalt minema.

Erinevate meeleavaldustega on Momika vallandanud raevu, mis on suunatud Rootsi võimude poole, ning diplomaatilised pinged kuningriigi ja mitme Lähis-Ida riigi vahel.

Rootsi valitsus mõistab küll koraani rüvetamised hukka, ent märgib, et riigi põhiseadus kaitseb sõna- ja kogunemisvabadust.

Augusti keskel kergitas Rootsi kaitsepolitsei terroriohu taset viieastmelisel skaalal neljandale pügalale.

Samuti otsustas Rootsi augusti alguses tõhustada piirikontrolli.

Augusti lõpus ütles Taani, kus samuti on koraani avalikult rüvetatud, et kavatseb islami pühakirja põletamise kriminaliseerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles