Hiina lubab lõpetada organite riisumise hukatavailt

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doonorkops.
Doonorkops. Foto: SCANPIX

Hiina andis lubaduse lõpetada surmanuhtluse saanud vangidelt doonorelundite võtmine järgmise viie aasta jooksul, vahendab selle riigi riigimeediat BBC. Ametnikud lubavad, et edaspidi hakatakse doonorelundite saamiseks tuginema uuele organiannetuste süsteemile.


Praeguste hinnangute kohaselt pärineb kaks kolmandikku Hiina doonorelundeist vangidelt. Inimõiguslaste väitel survestatakse surmanuhtlust ootavaid vange, et nood oma elundid annetaksid. Hiina võimud eitavad neid süüdistusi.

Xinhua kohaselt vajab Hiinas elundisiiramist 1,5 miljonit inimest, aastas aga tehakse vaid 10 000 siirdamisoperatsiooni.

Hiina asetervishoiuminister Huang Jiefu tunnistas, et vangidelt organite võtmine pole hea ka seetõttu, et nende seas on rohkelt nakkusi, mis omakorda vähendavad kinnipeetavalt doonorelundi saavate inimeste elulootust.

Inimõiguslaste andmeil karistatakse surmanuhtlusega tuhandeid hiinlasi aastas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles