ÜRO: invasiivliigid lähevad maksma üle 400 miljardi aastas (1)

Copy
Briti saartel võõrliigina elava Aasia vapsiku pesa Jerseys. Foto on illustratiivne.
Briti saartel võõrliigina elava Aasia vapsiku pesa Jerseys. Foto on illustratiivne. Foto: Alastair Christie / SWNS / Scanpix

Invasiivsed taime- ja loomaliigid läksid 2019. aastal maailmale kahjudena maksma 423 miljardit dollarit, alates 1970. aastast on see summa igal kümnendil neljakordistunud, näitab täna avaldatud teaduslik hinnang.

Globaalne «hinnasilt», mis ei arvesta andmete puudumisel kaudseid mõjusid, on tõenäoliselt «suur alahinnang», märkis ÜRO elurikkuse konventsiooni valitsustevaheline teadusnõukoda IPBES oma raportis.

Raporti kohaselt on invasiivliikidel «võtmeroll» 60 protsendi teadaolevatest looma- ja taimeliikide väljasuremistest maailmas, kusjuures paljudel puhkudel on invasiivliigid selle ainus põhjus.

Umbes 90 protsenti looma- ja taimeliikide kadumisest on aset leidnud saartel, kõige enam leidub mitteendeemseid liike Põhja-Ameerikas, Euroopas, Austraalias ja Vahemeres.

Raport kataloogib enam kui 37 000 võõrliiki, millest 10 protsenti on klassifitseeritud agressiivselt kahjulikeks ehk invasiivseteks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles