Erdoğan: Türgil on uusi ettepanekuid Ukraina teraviljaleppe osas

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ja Vene režiimi juht Vladimir Putin kõnelustel Sotšis 4. septembril.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ja Vene režiimi juht Vladimir Putin kõnelustel Sotšis 4. septembril. Foto: IMAGO/Sergey Guneev / Sputnik / Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ütles täna pärast kõnelusi Venemaa režiimi juhi Vladimir Putiniga, et Ankara on valmistanud koos ÜRO-ga ette uute ettepanekute paketi Ukraina teraviljaekspordi leppe elustamiseks.

«Me oleme konsulteerides ÜROga valmistanud ette uue ettepanekute paketi. Ma usun, et on võimalik saavutada tulemusi. Ma usun, et lahendus, mis täidab Türgi ootusi, saavutatakse peatselt,» ütles Erdoğan, esinedes Sotšis ühisel pressikonverentsil Putiniga.

Erdoğan rõhutas, et Ankara on vastu alternatiivsetele ettepanekutele viljaleppe suhtes, millest Venemaa juulis lahkus.

«Päevakorda toodud alternatiivsed ettepanekud ei paku kestlikku, turvalist ja püsivat mudelit, mis baseeruks koostööl Musta mere algatuse poolte vahel,» ütles ta.

Putin ütles pressikonverentsil omakorda, et Moskva on valmis Musta mere viljaleppe elustama niipea, kui tühistatakse piirangud tema ekspordile.

«Me oleme valmis kaaluma viljaleppe elustamise võimalust ja me teeme seda niipea, kui on täielikult ellu viidud kõik kokkulepped piirangute tühistamisest Venemaa põllumajandusekspordile,» ütles Putin.

Putini sõnul on Moskva jõudmas kokkuleppele, mis võimaldab tagada teravilja tasuta ekspordi Venemaalt kuute Aafrika riiki.

«Me oleme jõudmas kuue Aafrika riigiga kokkulepetele, millega me kavatseme tarnida toiduaineid tasuta,» ütles Putin ja märkis, et Moskva on valmis isegi tasuta logistikaks.

Tema sõnul võivad tarned alata juba järgmise paari-kolme nädala jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles