ANALÜÜS Ukrainlased jõudsid pealetungil läbimurde lävele, aga kas neil on veel jõudu? (2)

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Kevadel okupeerisid Dovhenke küla Vene sõdurid ja see tehti maatasa. 60-aastane Irõna põgenes külast kohe venelaste pealetungi algul. 2. septembril naastes leidis ta eest puruks pommitatud kodu ja naabermaja rusudest oma poja surnukeha.
Kevadel okupeerisid Dovhenke küla Vene sõdurid ja see tehti maatasa. 60-aastane Irõna põgenes külast kohe venelaste pealetungi algul. 2. septembril naastes leidis ta eest puruks pommitatud kodu ja naabermaja rusudest oma poja surnukeha. Foto: Oleg Petrasuyk

Ukraina väed on kolm kuud kestnud pealetungi järel suutnud lõunarindel läbi murda Vene armee esimesest kaitseliinist. Kas Ukraina suudab lähikuudel saavutada pealetungi eesmärgi ja jõuda Aasovi mereni, sõltub sellest, kellel lõppevad esimesena reservid.

Vene armee rajas kaitseks Ukraina pealetungi vastu Lõuna-Ukrainasse Zaporižžja oblastisse kolmekordse kaitseliini, millist pole maailm näinud alates II maailmasõjast. Läinud nädalavahetusel teatas pealetungi juhtiv Ukraina kindral Oleksandr Tarnavski ametlikult, et pärast kolm kuud kestnud veriseid lahinguid on ukrainlased Vene armee esimesest kaitseliinist läbi murdnud.

Tegelikult murdsid Ukraina üksused Orihhivi linna all venelaste esimesest kaitseliinist läbi nädal varem ning on sellest ajast saadik laiendanud tiibade suunas oma platsdarmi esimese ja teise kaitseliini vahel. Lahingud käivad juba teise kaitseliini sees.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles