Borrell: Rootsi ELi diplomaati on hoitud Iraanis kinni üle 500 päeva

Copy
Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell Hispaanias Andaluusia linnas Cádizis
Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell Hispaanias Andaluusia linnas Cádizis Foto: Nacho Frade / Zuma Press / Scanpix

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell kinnitas teisipäeval, et Iraani võimud on ühenduse heaks töötavat Rootsi diplomaati Johan Floderust kinni hoidnud juba üle 500 päeva.

Hispaaniasse Cádizisse arenguteemalisele kohtumisele saabunud Borrell ütles ajakirjanikele, et Brüssel survestab järelejätmatult Teherani 33-aastase diplomaadi vabastamiseks.

Rootsi kinnitas esmaspäeval osaliselt USA päevalehe The New York Times teadet, et kolmekümnendates eluaastates Rootsi kodanikku on hoitud Iraanis kinni alates 2022. aasta aprillist.

Borrell läks aga veel kaugemale, avaldades ka vangi nime ja asjaolu, et ta töötab ELi välisteenistuses.

«Tahan öelda midagi, kui lubate, ühe konkreetse juhtumi kohta, härra Floderusi juhtumi kohta. Ta on Rootsi kodanik, kes töötas Euroopa Liidu heaks ja keda on Iraanis viimased 500 päeva ebaseaduslikult kinni peetud,» ütles Borrell.

«Rõhutan, et mina isiklikult ja kogu minu meeskond on kõigil tasanditel – Euroopa institutsioonide tasandil koos Rootsi võimudega, kellel on esmane kohustus konsulaarkaitset pakkuda – ja koos tema perega nõudnud Iraani võimudelt tema vabastamist.

Iga kord, kui meil on olnud diplomaatilised kohtumised mis tahes tasandil, oleme selle küsimuse tõstatanud. Järelejätmatult.

Oleme teinud tööd härra Floderusi vabastamiseks ja jätkame seda, olles sealjuures tihedas kontaktis tema perega, pidades lugu nende soovidest, ja loomulikult ka Rootsi valitsusega,» ütles Borrell.

«See on igati meie päevakorras, meie südames ja me ei peatu enne, kui Floderus on vaba.»

Iraan teatas mullu juulis luuramises kahtlustatava inimese vahistamisest kaks nädalat pärast seda, kui Rootsis mõisteti eluks ajaks vangi Iraani kodanik, keda süüdistati seotuses Teherani režiimi vastaste massihukkamisega 1988. aastal.

Stockholmi kohus mõistis Iraani endise vanglaülema Hamid Noury süüdi rasketes kuritegudes rahvusvahelise õiguse vastu ja mõrvas.

Lääneriigid süüdistavad Iraani pantvangidiplomaatias ja lääne kodanike vangistamises, et saada järeleandmisi, sealhulgas kinnipeetud iraanlaste vabastamist.

Mais vabastas Teheran vangivahetuse osana 15 kuud luuramissüüdistuste alusel vahi all olnud 42-aastase Belgia humanitaartöötaja Olivier Vandecasteele.

Vastutasuks vabastati 20 aastaks vangi mõistetud Iraani diplomaat, keda süüdistati vandenõus korraldada pommirünnak opositsiooni meeleavaldusele Pariisis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles