Filipiinid on valmis Myanmari asemel võõrustama ASEAN-i tippkohtumist

Copy
Filipiinide president Ferdinand "Bongbong" Marcos noorem (vasakul) koos ühenduse teiste riikide liidrite ja tipp-poliitikutega poseerivad perekonnafoto jaoks ASEAN-i tippkohtumisel Indoneesia pealinnas Jakartas.
Filipiinide president Ferdinand "Bongbong" Marcos noorem (vasakul) koos ühenduse teiste riikide liidrite ja tipp-poliitikutega poseerivad perekonnafoto jaoks ASEAN-i tippkohtumisel Indoneesia pealinnas Jakartas. Foto: ACHMAD IBRAHIM / POOL / EPA / Scanpix

Filipiinid on valmis viima läbi Kagu-Aasia Riikide Assotsiatsiooni (ASEAN) tippkohtumist aastal 2026 sõjaväelise hunta režiimi võimu all oleva Myanmari asemel, ütles teisipäeval president Ferdinand Marcos noorem.

Ühendus on olnud kimpus küsimusega, kuidas Myanmaris 2021. aastal võimu haaranud huntaga suhelda. Riik on alates riigipöördest vägivalla küüsis olnud ja sõjavägi kasutab teisitimõtlejate mahasurumiseks aina suuremat jõudu.

«Mul on heameel kuulutada, et Filipiinid on valmis võtma tüür ja viima läbi ASEAN-i 2026. aasta eesistumine. Me kindlustame oma kogukonnarajamise alustalasid ja navigeerime ASEAN-i, kui see asub teele uude peatükki,» ütles ta ühenduse liidritele Indoneesia pealinnas Jakartas, selgub presidendipalee avaldusest.

Marcos ei täpsustanud, miks Manila tüüri Myanmarilt üle võtab.

Samas ütles kaks tippkohtumisel osalenud diplomaati, et liidrid jõudsid vastava otsuseni, kuna ei tahtnud, et Myanmari kriis bloki päevakorra keskmesse tõuseks ja «välispartneritel» kohtumisel osalemist takistaks.

«Niimoodi otsustati. Sellest anti teada liidrite kohtumisel ja sellele ei olnud vastuväiteid,» ütles üks diplomaat anonüümsuse tingimusel.

ASEAN kirjutas Filipiinidele palvega, kas riik on valmis eesistuja koha üle võtma ja Manila oli nõus, ütles diplomaat.

Teine, samuti anonüümseks jääda soovinud diplomaat kinnitas, et otsus tehti pärast seda, kui liidrid «vaatasid üle edusammud», mida on tehtud kaks aastat tagasi koostatud viiepunktilises rahuplaanis, mida hunta on suuresti eiranud.

Tuleval aastal võõrustab ühenduse tippkohtumist Laos ja 2025. aastal Malaisia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles