Animestuudio põlengus süüdistatav jaapanlane tunnistas süütamise üles

Copy
Jaapanis Kyoto ringkonnakohtus algas teisipäeval esimene istung seoses Shinji Aoba süüdatud põlenguga, milles hukkus 36 ja sai vigastada üle 30 inimese.
Jaapanis Kyoto ringkonnakohtus algas teisipäeval esimene istung seoses Shinji Aoba süüdatud põlenguga, milles hukkus 36 ja sai vigastada üle 30 inimese. Foto: JIJI PRESS / EPA / Scanpix

Oma ideede väidetava varastamise üle marus jaapanlane tunnistas teisipäeval üles 2019. aastal 36 inimese elu nõudnud animestuudio tulekahju süütamise, vahendas kohalik meedia.

Kyoto Animationi tulekahju vapustas juulis 2019 Jaapanit, aga ka animetööstust ja selle fänne üle maailma.

«See on nii, ma tegin seda (mida süüdistustes väidetakse),» vahendas uudisteagentuur Jiji Press süüdistatava Shinji Aoba sõnu Kyoto ringkonnakohtule.

«Ma ei arvanud, et nii paljud inimesed surevad ja ma leian nüüd, et läksin liiga kaugele,» lisas 45-aastane süüalune.

Shinji Aoba võttis Jaapani politsei ametlikult vahi alla 27. mail 2020.
Shinji Aoba võttis Jaapani politsei ametlikult vahi alla 27. mail 2020. Foto: STR / JIJI PRESS / AFP / Scanpix

Aoba sai tulekahjus eluohtlikke põletushaavu ja ilmus kohtusse ratastoolis. Talle on esitatud viis süüdistuspunkti, nende seas mõrv, mõrvakatse ja süütamine.

Aoba tungis 2019. aasta juulis animestuudiosse ja valas esimese korruse bensiiniga üle. Enne süütamist karjus ta väidetavalt: «Surge ära!»

Mehe advokaadid taotlesid teisipäeval tema süüdimatuks tunnistamist, öeldes, et ta «ei suutnud vaimse häire tõttu eristada head halvast ega peatada end kuritegu sooritamast», vahendas rahvusringhääling NHK.

Kohtuistungi eel võttis umbes 500 inimest järjekorda lootuses saada endale üks 35-st avalikkusele mõeldud pealtvaatajakohast, ütles kohtu kõneisik AFP-le.

Kohtuistungit saalist näha soovijate järjekord.
Kohtuistungit saalist näha soovijate järjekord. Foto: EPA / JIJI PRESS / SCANPIX

Tuletõrjujad ütlesid põlengu järel ajakirjanikele, et vahejuhtum oli enneolematu ja inimeste päästmine ning tule kustutamine samaaegselt äärmiselt keeruline.

Süüdistused esitati Aobale psühhiaatrilise ekspertiisi järel. Prokuröride sõnul pani ta kuriteo toime ajendatuna «kohatust kibestumusest».

Aobal oli «väärkujutlus», nagu oleks stuudio tema ideid varastanud, ütlesid nad. Kyoto Animation eitas seda.

Kohus peaks otsusest teatama 25. jaanuaril.

Ajakirjanikud ootavad võimalust tabada oma vaatevälja Kyoto ringkonnakohtusse transporditud süüalune.
Ajakirjanikud ootavad võimalust tabada oma vaatevälja Kyoto ringkonnakohtusse transporditud süüalune. Foto: Kyodo News / AP / Scanpix

Süütamises hukkus 36 ja sai vigastada üle 30 inimese, mis teeb sellest viimaste aastakümnete ohvriterohkeima vägivallakuriteo üldiselt turvalises Jaapanis. Suur osa ohvritest olid noored, nende seas üks 21-aastane naine.

Aoba sai rünnaku käigus põletushaavu enam kui 90 protsendile oma kehast ja oleks saadud vigastustesse peaaegu surnud, ütles teda ravinud arst aastal 2020 ajalehele Kyoto Shimbun.

Talle tehti 12 operatsiooni naha siirdamiseks ja haigla otsustas kasutada siirikuna Aoba enda nahka, mitte donooripanga oma, et vältida «naha puudujääki tema ohvrite jaoks», ütles arst.

Aoba tuli teadvusele alles augustis ja septembris tehti talle operatsioon, mis taastas tema kõnevõime, lisas tohter.

Kyoto Animation, fännide seas tuntud kui KyoAni, on rahvusvaheliselt tuntud animesarjade tootmise poolest, nende seas «The Melancholy of Haruhi Suzumiya» ja «K-ON!».

Ehkki paljud animestuudiod baseeruvad Tokyos, on firma öelnud, et peab püsimist muistses Kyoto linnas väga oluliseks.

Süütamist peetakse Jaapanis iseäranis rängaks kuriteoks, kuivõrd paljud riigi hooned on tehtud puidust ja on põlengutele äärmiselt haavatavad.

Aastal 2008 hukkus videopoe süütamises Osakas 16 inimest ja ründaja mõisteti surma.

Jaapan on üks väheseid arenenud riike, kus endiselt surmanuhtlust rakendatakse ja avalikkuse toetus sellele püsib kõrgel tasemel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles