AASIA VAADE Hiina mõju maailmale: kas kapitalism võitis ja demokraatia kaotas? (1)

Javier Brandoli
, ajakirjanik
Copy
Rahvas Shanghai tänaval. Küütlev ja moodne linnapilt on justkui näidis kommunistliku partei rajajate põlatud kapitalismi triumfist Hiinas.
Rahvas Shanghai tänaval. Küütlev ja moodne linnapilt on justkui näidis kommunistliku partei rajajate põlatud kapitalismi triumfist Hiinas. Foto: Javier Brandoli

Kui mehed, kes 1921. aastal rüüpasid 14 teetassist, mis on pandud välja puidust lauale Shanghai kunagisel Prantsuse haldusterritooriumil aadressil Vana Põhja-Chengdu tee 30 asuvas majas, astuks praegu välja tänavale, oleks nad ilmselt äärmiselt segaduses.

Pisut enam kui sajand tagasi asutasid need «patriootlikud kangelased» just selles hoones maailma suurima ja mõjuvõimsaima poliitilise ühenduse – Hiina Kommunistliku Partei. Praegune kultuspaik asus toona Prantsuse kvartalis ning revolutsiooni liidritest vaid vähesed elasid nii kaua, et näha oma silmaga Hiina Rahvavabariigi rajamist 1949. aastal.

Kui neile antaks võimalus sündida aga uuesti tänapäeval, oleks nad ilmselt üllatunud, avastades, et piirkonda ei kontrolli enam mitte Prantsusmaa, vaid Hiina ning industriaalstiilis ümbruskond on täis restorane, baare ja luksuslikke ostukeskusi, kuhu edevad inimesed kogunevad lõbutsema. Kõik on laitmatu, automatiseeritud, moodne. Justkui näidis kommunistliku partei rajajate põlatud kapitalismi triumfist võimsas ja sõltumatus Hiinas, mis pole enam võõrjõudude meelevallas.

Riik on saanud sajandiga täiesti uue ilme. Tõsi, Hiinal on palju eri palgeid, nagu on neid ka Ameerika Ühendriikidel ja Euroopal. Ühte neist paljudest Hiina paletest väljendab avangardistlik, õitsev ja üleelusuurune idarannik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles