VIDEOD Ukraina poole üle tulnud kopteripiloodi pere toodi Venemaalt varem ära

Postimees
Copy
28-aastase Vene helikopteri piloot Maksim Kuzminov Kiievis 5. septembril 2023
28-aastase Vene helikopteri piloot Maksim Kuzminov Kiievis 5. septembril 2023 Foto: STR/EPA/Scanpix

Ukraina avalikustas eile Vene kopteripiloodi, kes tuli koos kopteriga Ukraina poole üle, sest on Ukrainasse sisse tungimise vastu, vahendas uudisteagentuur AFP.

Kiievi luure peadirektoraat tuvastas piloodina 28-aastase Maksim Kuzminovi, kes teenis Venemaal Kaug-Ida Primorje piirkonnas 319. eraldiseisvas helikopterirügemendis.

Ühtlasi avaldati noorusliku välimusega piloodist video.

«Võtsin ühendust Ukraina luure esindajatega, selgitasin oma olukorda,» ütles Kuzminov videos. «Mulle pakuti turvagarantiid, uusi dokumente ja rahalist hüvitist. Arutasime detailid läbi ja hakkasime minu lendu planeerima,» rääkis piloot. Ta lisas, et soovib lendamist jätkata.

Piloodil aidati Ukrainasse lennata koos helikopteri kahe meeskonnaliikmega, kes ei teadnud midagi Kuzminovi plaanidest Ukrainasse minna. Mõlemad hukkusid saabumisel pärast alistumisest keeldumist.

Maksim Kuzminov ütles nädalavahetusel Ukraina televisioonis esinedes, et tal on kahju kõige pärast, mis sõjas toimub, sealhulgas tapmiste, vere ja pisarate pärast.

Ukrainas maandus Kuzminov juba 9. augustil ja Ukraina sõjaväeluure andmetel ei tulnud ta tühjade kätega, vaid tõi kaasa nii väärtuslikke dokumente kui ka sõjatehnikat.

Piloodi perekond toodi Venemaalt ära vahetult enne Kuzminovi Ukraina poolele üle tulekut.

Kogu n-ö põgenemisoperatsiooni ettevalmistamiseks kulus väidetavalt ligi pool aastat.

Venemaa kaitseministeerium ei ole piloodi üleminekut kommenteerinud, vahendas The Telegraph ja lisas, et venekeelses sotsiaalmeedias räägitakse, et kõik toimus kogemata.

Ukraina on koostöös Vene piloodiga alustanud kampaaniat, et kutsuda ka teisi venelasi sel viisil agressioonisõjas poolt valima ja ukrainlaste kasuks otsustama.

«Tõde on see, et siin pole natse ega fašiste. See on tõeline häbi, mis toimub. Inimesed lihtsalt tapavad üksteist. Ma ei taha selles osaleda,» vahendas CNN noore piloodi sõnu.

Kuzminov nimetas Venemaa tegevust Ukrainas genotsiidiks, viitas The Kyiv Independent.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles