Valgevene keelas riigi saatkondadel passide väljastamise

BNS
Copy
Valgevene president Aljaksandr Lukašenka
Valgevene president Aljaksandr Lukašenka Foto: Chine Nouvelle / SIPA

Valgevene autoritaarne juht Aljaksandr Lukašenka andis riigi saatkondadele korralduse lõpetada passide väljastamine, mis seab tema kriitikud välismaalt naasmise korral represseerimise ohtu.

Kümned tuhanded valgevenelased põgenesid riigist 2020. aastal pärast seda, kui Lukašenka surus julmalt maha võltsitud valimiste vastu puhkenud massimeeleavaldused.

Esmaspäeval avaldatud määruse kohaselt saavad valgevenelased uue passi hankida või olemasolevat uuendada ainult «oma viimase registreeritud elukohaga seotud konsulaarteenistuses» Valgevene territooriumil.

Seni said välismaal elavad valgevenelased uued passid hankida riigi diplomaatilistes esindustes.

Alates protestidest on Minsk Lukašenka-vastaste avalduste eest vangi mõistnud sadu inimesi, kusjuures paljud protestides osalenud või režiimivastaseid postitusi veebis avaldanud valgevenelased väldivad vahistamise kartuses koju naasmist.

Kui välismaal ei ole võimalik passe pikendada, ohustab see nende õiguslikku staatust uues asukohariigis, ent samas võib see tekitada neile probleeme võimudega ka kodumaal.

Paguluses viibiv opositsiooniliider Svjatlana Tsihhanovskaja ütles sotsiaalmeedias, et valmistub käivitama «uut Valgevene passi», selgitamata, mida see endaga kaasa toob.

«Kallid valgevenelased, ma palun teil mitte sattuda paanikasse ja mitte tormakalt tegutseda,» ütles ta.

«Isegi kui teie pass aegub, ei tohiks te oma kodumaale tagasi pöörduda, kui teid ähvardab tagakiusamine. Ükski dokument maailmas pole väärt inimese vabadust,» ütles ta.

Õigusrühmituse Viasna andmetel on Valgevenes praegu 1501 poliitvangi.

Valgevene muutus veelgi isoleeritumaks pärast seda, kui Lukašenka lubas Moskval kasutada Valgevene territooriumi eelmisel aastal Ukraina ründamise stardiplatvormina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles