Suurbritannia ja Prantsusmaa loodavad visiitidega suhteid parandada

Copy
Sel fotol käis Suurbritannia kuningas Charles III juuli keskpaigas jalutuskäigul St. Ives Harbouris Cornwalli tseremoniaalkrahvkonnas. Kuningal on olnud esimese ametiaasta jooksul rohkem ametlikke visiite ja kohtumisi kui tema mullu surnud emal Elizabeth II-l tema esimese 12 kuu jooksul kuningannana. Samas on seda vähem kui Charlesi vanaisal kuningas George VI-l tema esimese aasta puhul, selgub värskest analüüsist.
Sel fotol käis Suurbritannia kuningas Charles III juuli keskpaigas jalutuskäigul St. Ives Harbouris Cornwalli tseremoniaalkrahvkonnas. Kuningal on olnud esimese ametiaasta jooksul rohkem ametlikke visiite ja kohtumisi kui tema mullu surnud emal Elizabeth II-l tema esimese 12 kuu jooksul kuningannana. Samas on seda vähem kui Charlesi vanaisal kuningas George VI-l tema esimese aasta puhul, selgub värskest analüüsist. Foto: Finnbarr Webster / PA Wire / PA Images / Scanpix

Briti riigipea kuningas Charles III eeloleva visiidiga Prantsusmaale rõhutatakse ajalooliselt tihedaid sidemeid kahe riigi vahel, ütlesid London ja Pariis kolmapäeval.

Viimastel aastatel ei ole suhted kuigi head, põhjuseks eeskätt Ühendkuningriigi lahkumine Euroopa Liidust, aga ka migrandid, kes paatidega Prantsusmaa rannikult Suurbritanniasse suunduvad.

Charlesi riigivisiit Pariisi ja Bordeaux'sse toimub 20.-22. septembril ning see on osa G7 ja NATO liitlaste laiemast suhete parandamisest, mis sai alguse peaminister Rishi Sunaki ametisse astudes.

«Riigivisiidiga tähistatakse Suurbritannia suhteid Prantsusmaaga, ühist ajalugu, kultuuri ja väärtusi,» ütles kuninga erasekretäri asetäitja Chris Fitzgerald.

«See annab ka võimaluse vaadata ettepoole ja näidata, et paljudes asjades tegutsevad ÜK ja Prantsusmaa üheskoos.»

ÜK välisministeeriumi kõrge ametnik ütles, et suhted on Sunaki ametiajal hakanud paranema ja märtsis käisid ministrid Pariisis kahepoolsel kohtumisel Prantsuse kolleegidega.

Ka Sunaki suhted Prantsuse presidendi Emmanuel Macroniga on sootuks erinevad kui tema eelkäijatel Boris Johnsonil ja Liz Trussil.

Truss jõudis ona lühikesel ametiajal isegi kahtlust väljendada, kas Prantsusmaa on üldse ÜK sõber või hoopis vaenlane.

Macroni kantselei ütles, et Charlesi visiit on Prantsusmaale suur au ning illustreerib kahe riiki ühendavate ajalooliste sidemete sügavust.

Élysée palee tõi esile ka Macroni ja Charlesi isiklikud suhted enne viimase kuningaks saamist.

«Visiit sümboliseerib vabariigi presidendi ja Tema Majesteedi sõprus- ja usaldussuhteid,» ütles palee.

Charles pidi Prantsusmaad külastama juba märtsis, aga siis lükati see Macroni ebapopulaarse pensionireformi vastu puhkenud rahutuste tõttu edasi.

Buckinghami palee on reisi üksikasjade koha pealt kidakeelne, kuid ametnikud on avaldanud lootust, et see tuleb sama edukas kui Charlesi visiit Saksamaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles