INTERVJUU Jesuiidist poliitiline teoloog: Jeesus ei andnud oma elu väheste eest

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
«Ajad muutuvad,» kirjutas ajakiri Rolling Stone 2014. aastal esikaanele, millel ilutses paavst Franciscuse pilt.
«Ajad muutuvad,» kirjutas ajakiri Rolling Stone 2014. aastal esikaanele, millel ilutses paavst Franciscuse pilt. Foto: Michael THURSTON

Kui lugeda evangeeliume, siis Jeesus ei andnud mitte kunagi seksinõu, ütleb Oxfordi ülikooli jesuiitide Campion Halli poliitilise teoloogia teadur ja kaplan Frank Turner vastuseks küsimusele, mida arvab temaga samasse ordusse kuuluv paavst Franciscus homoseksuaalsusest.

Turner sõnab: «Seda ei ole seal. Leiab ohtralt viiteid näiteks alkoholile, rikkusele ja selle halbadele külgedele, vaeste rõhumisele jne, aga mitte sellele.»

Kui vaadata kirikust tulevaid poliitilisi hääli, siis ühelt poolt kõlavad mõned reaktsiooniliselt ning teisalt läksid ka osad teie oma orduvennad 1960ndail–1970ndail kaasa kommunistlike revolutsioonidega. Mis on tegelikult peavool?

Peavoolu pole võimalik defineerida, sest kiriku roll on kaasata, mitte kõrvale heita. Jumal teab, et katoliku kirikus on olnud faase, kus ta tegeles põhiliselt sellega, et defineerida, kes sinna ei kuulu, ja viskas neid välja. Praegu see nii pole.

Kiriku õpetusameti ja ametliku juhtkonna roll on tekitada kogukonnatunne. Kuid nii palju kui võimalik kaasates, mitte kõrvale jättes.

Kirikukogukonda, mis tegeleb peaasjalikult välistamise, mitte kaasamisega, võiks minu arvates defineerida kui sekti, millel on nii tugev isiklik identiteet, et ta defineerib end alati välisega vastandudes. Nii muutub ta kinniseks grupiks, mis minu hinnangul on evangeeliumiga vastuolus.

Jeesus ei andnud oma elu väheste eest. Kui keegi ka väidab, et kõik kristlased on konservatiivid, siis, kui ta pole loll, suudab ta ise mõelda oma tutvusringkonnast inimestele, kes on kristlased, aga mitte konservatiivid. Pluralism ei valitse mitte ainult sekulaarses maailmas, vaid ka kristluse igal tasandil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles