AASIA VAADE Korea õpetajad paluvad kaitset vanemate väärkohtlemise eest (2)

Mai-Brit Jürman
, TÜ Skytte Instituudi tudeng
Copy
Õpetajad Lõuna-Korea pealinnas Souli Riikliku Ülikooli haridusteaduskonna ees meeleavaldusel pärast ühe õpetaja enesetappu. 2018. aastast alates on sada peamiselt algkooliõpetajat endalt elu võtnud.
Õpetajad Lõuna-Korea pealinnas Souli Riikliku Ülikooli haridusteaduskonna ees meeleavaldusel pärast ühe õpetaja enesetappu. 2018. aastast alates on sada peamiselt algkooliõpetajat endalt elu võtnud. Foto: Imago/ScanPix

Lõuna-Koreas on tuhanded õpetajad streikinud juuli keskpaigast alates. Õpetajate enesetapud, kius ja ahistamine õpilaste ja vanemate poolt, ebapiisav õiguslik kaitse ning ähmased piirid selles, mis koolides laste väärkohtlemise alla liigitub, on peamised pedagoogide meelepaha põhjused.

Seoulis kogunes 2. septembril rahvusassamblee ehk parlamendi ette ligi 100 000 inimest. Esmaspäeval streikisid üle riigi kümned tuhanded õpetajad, õpetajad on meeleavaldustel osalemiseks võtnud koordineeritult puhkusi. Mitmed algkoolid jätsid seetõttu tunde ära, mis on Lõuna-Korea haridusministeeriumi sõnul harv juhus.

Õpetajad on leinanud juuli keskpaigast saati 23-aastast algkooliõpetajat, kes vanemate ahistamise tõttu endalt elu võttis. Tema surnukeha leiti koolist tema klassiruumist. Sestsaati on vabasurma läinud veel mõned õpetajaid. Lõuna-Korea ametivõimude sõnul on viimase kuue aasta jooksul võtnud endalt elu ligi sada õpetajat.

Praegu toimuvad meeleavaldused peamiselt kahel põhjusel: esmalt leinamiseks, kuid ühtlasi nõutakse õpetajatele enam õigusi ja selgemaid juriidilisi piire, mis määratleks koolides laste väärkohtlemist. Pedagoogid nõuavad, et õpetajatöö ei nõuaks enam ühtegi elu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles