AK Kremli propaganda narratiivid Vene-Ukraina sõja kontekstis

Copy
Propagandale tohutut ressurssi kulutava Kremli valesid usuvad eelkõige Vene inimesed ise. 
Propagandale tohutut ressurssi kulutava Kremli valesid usuvad eelkõige Vene inimesed ise. Foto: kollaaž: Shutterstock/ Alexander Nemenov/AFP/Anton Karliner/Sipa/Scanpix

Kremli infosõja peamine eesmärk on lõhestada läänt, kasutades mitmesuguseid manipulatsiooni-meetodeid, sõnumeid ja destabiliseerimis-vahendeid, propagandat, küberrünnakuid jt hübriidseid vahendeid.

Ukraina-vastase sõja ja Venemaa sõjakuritegude õigustamiseks Ukrainas kasutab Kreml narratiive, mis põhinevad Venemaa vastuseisul Ukrainale ja läänele. Üks mõjutusvahend on strateegilised narratiivid – avalikkuses levitatavad lood, et endale meelepärases suunas kujundada nii riigisiseste kui ka rahvusvaheliste otsustajate arusaamu ja käitumist.

Venemaa mõju põhineb propagandameedial. Kremli mõjutusvahendeid saab määratleda strateegilisel, operatiivsel ja taktikalisel tasandil. Strateegiline tasand hõlmab euroatlantilist julgeolekuarhitektuuri ja selle peamisi institutsioone (NATO, EL), rahvusvahelisi organisatsioone (ÜRO jne), rahvusvahelisi suhteid ning riiklikke välis- ja sisepoliitilisi strateegiaid. Nende mõjutamiseks kasutab Kreml selliseid vahendeid nagu strateegilised narratiivid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles