ÜLE 3000 OSALEJA Läänemerel algas NATO kollektiivkaitseõppus Northern Coasts 23

Copy
Saksamaa laevad eile Riias.
Saksamaa laevad eile Riias. Foto: TOMS KALNINS/EPA/Scanpix

Lääneliitlased alustasid täna Läänemerel Saksamaa juhitavaid õppusi Northern Coasts 23, millest võtab osa umbes 3200 sõjaväelast 14 riigist, teatas Saksa merevägi avalduses.

Saksamaa mereväe esindajate teatel harjutatakse alliansi kaitse raames sellel aastal esimest korda realistlikku stsenaariumi ja võimalikule Venemaa rünnakule reageerimist.

Õppustel osaleb 30 peal- ja allveelaeva, 19 lennukit ja dessantüksused. Lisaks Saksamaale osalevad õppustel Eesti, Itaalia, Prantsusmaa, Soome, Taani, Kanada, Belgia, Läti, Leedu, Poola, Holland, Rootsi ja USA.

Manöövrite juhi kontradmiral Stephan Haischi sõnul juhib Saksa merevägi esmakordselt nii ulatuslike manöörvite planeerimist ja läbiviimist.

Liitlaste ühisõppus toimub eeskätt rannikust eemal, aga samas on ka elemente, mis toimuvad Läti ja Eesti territooriumil.

«Seitse – peagi kaheksa – NATO liitlast piirnevad Läänemerega, seega on ala meie alliansi jaoks ülioluline,» ütles NATO pressiesindaja kohusetäitja Dylan White.

«Venemaa agressioonisõda Ukraina vastu on radikaalselt muutnud julgeolekuolukorda Läänemerel ning NATO on oluliselt suurendanud oma kaitsealast kohalolekut regioonis nii merel, maal kui õhus. Sellised õppused saadavad selge sõnumi, et NATO on valmis kaitsma liitlaste territooriumi igat tolli,» rääkis ta.

Venemaa merevägi on mänginud olulist rolli Moskva agressioonisõjas Ukraina vastu, võimaldades riiki rünnata muuhulgas laevadelt ja allveelaevadelt välja lastud tiibrakettidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles