Läti-Valgevene piiril kasvab ärevus, üks piiripunkt pannakse kinni

Copy
Piirivalve Läti ja Valgevene piiril 8. augustil 2023
Piirivalve Läti ja Valgevene piiril 8. augustil 2023 Foto: GINTS IVUSKANS / AFP / SCANPIX

Viimase ööpäeva jooksul jätkusid arvukad katsed Valgevenest ebaseaduslikult Lätti siseneda ja piirivalve on otsustanud vähemalt ühe piiripunkti sulgeda. 

Läti ja Valgevene vahelisel piiril peatati just 103 inimest, kellest lubati humanitaarkaalutlustel Lätti seitse, vahendas Läti rahvusringhääling (LSM) piirivalve juhi Guntis Pujātsi Läti Televisiooni hommikuprogrammis öeldud infot.

Viimastel nädalatel on Läti piiril olnud järjekindlalt ja palju ebaseaduslikke piiriületuse katseid. Seda toetab LSMi andmetel Valgevene diktaatori Aljaksandr Lukašenka riiklikult korraldatud rahvusvaheline inimeste smugeldamise operatsioon.

Poola, Leedu ja Läti on Valgevene sihtriigid, et testida nende riikide võimet hübriidrünnakutega toime tulla, ütles Pujāts.

Ebaseadusliku rände kasvu tõttu Valgevenest teeb Läti piirivalve ettepaneku sulgeda Valgevene piiril asuv Silene piiripunkt.

Lisaks on Läti, Leedu ja Poola andnud märku, et olukorra jätkuva halvenemise korral jätavad nad endale õiguse oma piir Valgevenega täielikult sulgeda.

Silene piiripunkti sulgemise ettepanek on signaal Valgevene režiimile, et reisimist ja normaalseid suhteid ei ole võimalik säilitada, kui Läti vastu on suunatud hübriidrünnakud ning kahjustatakse Läti infrastruktuuri, teatas LSM. Näiteks on Läti piiritarasse raiutud auke. 

Piirikontrolli tugevdamiseks on appi toodud Leedu piirivalve abijõud, ütles Pujāts. Läti piirivalvureid abistavad praegu erakorraliselt ka kaitseväelased ning politsei.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles