Läti valitsus pandi kokku, Uus Ühtsus noppis enamuse ministriportfellidest

BNS
Copy
Uue Ühtsluse peaminister Evika Siliņa, välisminister Krišjānis Kariņš ja rahandusminister Arvils Ašeradens koalitsiooniläbirääkimiste laua taga.
Uue Ühtsluse peaminister Evika Siliņa, välisminister Krišjānis Kariņš ja rahandusminister Arvils Ašeradens koalitsiooniläbirääkimiste laua taga. Foto: Lita Millere/LETA/Scanpix

Läti uues valitsuses ja seimis jagatakse koalitsioonipartnerite vahel 16 ametikohta, millest kaheksa saab Uus Ühtsus, viis Roheliste ja Talurahva Liit ning kolm erakond Progressiivsed, ütles peaministrikandidaat Evika Siliņa täna pärast kohtumist president Edgars Rinkēvičsiga.

Uus Ühtsus saab lisaks peaministrikohale ka rahandus-, tervishoiu-, haridus- ja teadus-, välis-, sise-, justiits- ning keskkonnakaitse ja regionaalarengu ministri portfelli.

See tähendab, et senises ametis jätkavad rahandusminister Arvils Ašeradens, justiitsminister Inese Lībiņa-Egnere ja haridus- ja teadusminister Anda Čakša.

Välisministriks saab ametist lahkuv peaminister Krišjānis Kariņš, siseministriks Rihards Kozlovskis, keskkonna- ja regionaalarengu ministriks Inga Bērziņa ja tervishoiuministriks Hosams Ai Meri.

Roheliste ja Talurahva Liit saab seimi spiikri ja majandus-, põllumajandus-, sotsiaal- ning kliima- ja energiaministri portfelli.

Parlamendi esimeheks nimetatakse põhiseaduskohtu endine esimees Gunārs Kūtris, majandusministriks roheliste fraktsioonijuht Viktors Valainis, põllumajandusministriks Armands Krauze, sotsiaalministriks Uldis Augulis ning kliima- ja energiaministriks Kaspars Melnis.

Progressiivsetele jääb kaitse-, kultuuri ja transpordiministri portfell. Kultuuriministriks saab Riia linnavolikogu liige Agnese Logina, kaitseministriks Andris Sprūds ja transpordiministriks progressiivide fraktsioonijuht Kaspars Briškens.

Uuel koalitsioonil on sajaliikmelises seimis 52 rahvasaadiku toetus.

Usaldushääletus uue valitsuse üle peetakse reedel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles