Soome kõrget ametnikku kahtlustatakse riigilt üle 100 000 euro riisumises

Postimees
Copy
Soome välisministeerium.
Soome välisministeerium. Foto: MAURI RATILAINEN / EPA / Scanpix

Soome välisministeeriumis kõrgel ametikohal töötanud ametnik kulutas ebaseaduslikult tohutu hulga riigi raha, lasti lahti ning on nüüd uurimise all, vahendas Soome uudistekanal MTV eile.

2021. aastal tegi üks hangete valdkonnaga seotud Soome välisministeeriumi ametnik ministeeriumi arvel oste, milleks tal ei olnud volitusi ja milleks ei olnud ka vajadust.

Hankeosakonna tööga seotud mehe ostude maht ulatus MTV andmetel kuni 130 000 euroni ning selle raha eest sõlmis ta Soome ettevõtetega lepinguid, mille eesmärk oli arendustegevus, aga ka materjalide ostmine.

Juhtum on uurimise all Soome prokuratuuris ning käsitlemiseks Helsingi ringkonnakohtus, vahendas Soome rahvusringhääling Yle.

Väidetavalt töötas kahtlusalune mees Soome välisministeeriumis projektijuhina ning oli seotud ministeeriumi haldusosakonnaga ja seetõttu ka hangetega, tõi esile Soome meedia.

Soome prokuratuur on nõudnud kahtlusalusele tingimisi vanglakaristust. Kohtuasja algatamise aluseks on tööalaste volituste ületamine ja sellest tingitud kuriteod ning rikkumised.

Milliseid teenuseid ja materjale täpselt osteti, selle kohta andmeid pole, sest Helsingi kohus on juhtumiga seotud kohtuarutelud kuulutanud kinniseks. Samamoodi on Yle andmetel salastatud kõik uurimise ja kohtuasja üksikasjad, nagu ka täpne riigilt riisutud rahasumma.

Prokuratuuri sõnul on tegemist märkimisväärse rahasummaga, vahendas Yle.

MTV viitas ministeeriumi allikatele, kes tõid esile, et kahtlusalune endine ametnik võis ministeeriumi eelarvest teha ligi 130 000 euro ulatuses lisakulutusi.

Uurimise all endine välisministeeriumi ametnik on kahtlustatav ka ametkondlikuks kasutamiseks mõeldud salastatud dokumentide kodus hoidmises. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles