Bulgaaria toetab Ukraina viljaekspordi taastamist

Copy
Viljakoristus Kiievi oblastis.
Viljakoristus Kiievi oblastis. Foto: SERGEY DOLZHENKO / EPA / Scanpix

Bulgaaria toetab Ukraina põllumajandustoodete, sealhulgas vilja ekspordi taasalustamist pärast 15. septembrit, teatas täna Ukraina peaminister Denõss Šmõhal.

«Aitäh Bulgaaria parlamendile, valitsusele ja peaminister Nikolai Denkovile ukraina rahva ja solidaarsuse tee toetamise eest!» kirjutas Šmõhal sotsiaalplatvormil X.

Bulgaaria otsustas täna, et ei pikenda Ukraina teravilja importimise keeldu viide Euroopa Liidu liikmesriiki, kui selle kehtivus homme kaob.

EL otsustas juunis piirata Ukraina teravilja importi Bulgaariasse, Ungarisse, Poola, Rumeeniasse ja Slovakkiasse, mis tahtsid kaitsta oma põllumehi, kuna nood kurtsid, et importvili lööb kohalikel turgudel hinnad alla.

Poola valitsus teatas teisipäeval otsusest keeldu pikendada. Rumeenia on vihjanud, et järgib Brüsseli otsust.

Bulgaaria parlament võttis aga täna häältega 124:69 vastu resolutsiooni keeld tühistada, osutades solidaarsusele Ukrainaga ja vajadusele tagada maailma toidujulgeolek.

Bulgaaria erineb Ukraina teraviljaimpordi küsimuses naabritest, sest riigi päevalilleõlitootjad on kurtnud, et embargo kehtestamisest alates on tekkinud päevalilleseemnetest tõsine puudus ja hinnad on tõusnud.

Denkov ütles eile, et keelu tühistamine on vajalik turul konkurentsi suurendamiseks ja inflatsiooni pidurdamiseks.

Sofia palub Brüsselilt abi maantee- ja raudteetaristu parandamiseks, et Ukraina kaupu kiiremini kolmandatesse riikidesse vedada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles