Paavst Benedictus XVI saabus Mehhikosse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Benedictus XVI eile Silaos tema saabumist tervitama saabunud rahvahulgale lehvitamas.
Paavst Benedictus XVI eile Silaos tema saabumist tervitama saabunud rahvahulgale lehvitamas. Foto: SCANPIX

Paavst Benedictus XVI lennuk maandus eile Guanajuato rahvusvahelisel lennuväljal, veel lennureisil kutsus püha isa võitlusse narkokartellide kui kurjuse vastu, edastas rahvusvaheline meedia.

Paavst sõitis eile Ladina-Ameerikasse, kus plaanib tegeleda nii Mehhiko narkokaubanduse probleemide kui ka Kuuba kommunistliku režiimi arenguid puudutavate küsimustega. Peagi 85-aastaseks saav paavst külastab Mehhikos 23.-26. märtsini Silaod, Leóni ja Guanajuatot ning seejärel suundub kaheks päevaks Santiagosse ja Havannasse Kuubal.

Paavst on manitsenud mehhiklasi loobuma raha kummardamisest, mis on ka riigi uimastikaose üheks peamiseks põhjuseks.

«Me peame tegema kõik mis meie võimuses, et võidelda selle kurjusega, mis hävitab meie noori,» ütles Benedictus lennureisi ajal narkosõjast rääkides.

«Me peame paljastama selle kurjuse, tema võltsid lubadused ja valed,» kannustas katoliku kiriku pea, kellelt mehhiklased, kelle hulgas viimase viie aastaga on narkovägivalla läbi lahkunud 50 000 inimest, ootavad rahusõnumit.

Riigis, kus 83 protsenti rahvastikust on ristitud, kavatseb paavst rääkida perekondlikke väärtusi ohustavatest teguritest, ning uutest, üha enam esile kerkivaist usuliikumistest. Arvatavasti peab Benedictus XVI silmitsi seisma ka katoliku kiriku pedofiiliaskandaale puudutava kriitikaga.

Kuubal, kus vaid kümme protsenti rahvastikust on katoliku usku, loodab paavst kommunistliku valitsusega sidemeid tugevdada.

Paavst märkis siiski eile, et marksism on iganenud ega «vasta enam tegelikkusele», nii et Kuubal oleks aeg vahetada see ideoloogia uuema vastu. Kuuba katoliiklased on valmis «aitama luua konstruktiivset dialoogi, et traumad ära hoida», lisas ta.

«Uusi mudeleid tuleb otsida kannatlikult ja konstruktiivselt. Me tahame aidata,» kinnitas paavst.

Demokraatia küsimusi kõne alla võttes peaks Benedictus XVI arvestama dissidentide ettearvamatu käitumisega. Teisitimõtlejad on mitmetel protestidel nõudnud, et paavst avaldaks Havannale survet poliitilise vabaduse suurendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles