Tulpide revolutsioonist möödub seitse aastat

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2005. aastal Kõrgõzstani pealinnas Biškekis toimunud meeleavaldus.
2005. aastal Kõrgõzstani pealinnas Biškekis toimunud meeleavaldus. Foto: Scnanpix

Täna möödub seitse aastat Kõrgõzstanis toimunud tulpide revolutsioonist, mille käigus kukutati võimult autoritaarne president Askar Akajev.

24. märts nimetati riigipühaks 2007. aastal revolutsiooni tulemusena võimule tõusnud Kurmanbek Bakijevi eestvedamisel, kuid opositsioon nõudis juba siis selle otsuse tühistamist, vahendas uudisteagentuur RIA Novosti.  

Ootatud muutusi revolutsioon aga endaga kaasa ei toonud. Bakijev asus tegutsema täpselt vastupidiselt oma sõnadele: korraldas valimispettusi, pani pereliikmeid kõrgetele kohtadele, sulges opositsioonilised meediaväljaandeid ning kasutas vägivalda oponentide vastu.

2010. aastal puhkesid selles 5,3 miljoni elanikuga vaeses Kesk-Aasia riigis, kus kolmandik elab allpool vaesuspiiri, aga taas verised rahutused ning võimult kukutati tulpide revolutsiooni järel võimule tulnud juhtkond eesotsas Bakijeviga.

«24. märts on iseseisva Kõrgõzstani ajaloos üks kõige mälestusväärsemaid kuupäevi,» märkis riigi praegune president Almazbek Atambajev, kes sai riigipeaks 2011. aasta oktoobris toimunud valimiste järel.

«Seitse aastat tagasi toimus märtsirevolutsioon, kuid meie rahval ei läinud korda selle tulemuste vilju lõigata,» lisas Atambajev, kes süüdistas oma eelkäija režiimi korruptsioonis, onupojapoliitikas ja koostöös kurjategijatega. «Ebapopulaarne võim anastas võimu riigis ja revolutsioon ei saavutanud oma eesmärke.»

Atambajevi sõnul polnud aga rahva ohverdused siiski asjatud ning Kõrgõzstanist saab kindlasti jõukas ja võimas riik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles