Piraadid vabastasid tankilastiga Ukraina kaubalaeva

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viimased Somaalia piraadid lahkusid täna pärast seni kopsakama lunaraha saamist tankilastiga Ukraina kaubalaeva Faina pardalt.


«Viimane rühm piraate on lahkunud ning kaubalaev Faina on vaba,» ütles anonüümseks jäänud mees, kes aitas vahendada läbirääkimisi piraatide ja laeva omanike vahel, teatas Reuters.

Väljaande «Merebülletään - Sovfraht» peatoimetaja Mihhail Boitenko teatas laeva omanikule Ukraina ärimehele Vadim Alperile viidates, et piraatidele maksti 3,2 miljonit dollarit (38,7 miljonit krooni Eesti krooni) lunaraha. Tegemist on suurima rahasummaga, mille piraadid on laeva vabastamise eest saanud.

Piraatide esindajad pole lunaraha täpset suurust kommenteerinud, kuid nende sõnul on see piisav, et katta nende kulud, vahendas AFP.

Piraatide tegevust jälgiva organisatsiooni Ida-Aafrika Meresõitjate Abiprogrammi esindaja Andrew Mwangura ütles varem uudisteagentuuridele, et saagi jagas umbes sadakond relvastatud mereröövlit, kes seejärel väikeste gruppidena laevalt lahkusid.

Interfaxi teatel peaks 134 päeva piraatide kontrollitud Faina nüüd Adeni lahes patrullivate USA sõjalaevade kaitse all suunduma Keenias asuvasse Mombasasse.

Faina vabastamist tervitas ka Ukraina riigipea Viktor Juštšenko, kes lubas teha kõik, et meremehed võimalikult kiiresti kodumaale naaseksid. Sündmuskohale on saadetud ka teiste riikide sõjalaevad, kes jälgivad, et piraadid sõjavarustust endaga kaasa ei võtaks.

Piraadid kaaperdasid Keeniasse teel olnud Faina möödunud aasta 25. septembril Somaalia ranniku lähistel. Laev transportis laskemoona ja muu sõjatehnika kõrval ka 33 T-72 tüüpi lahingutanki. Kaubalaeva kinnipidamisele kaasnes suur rahvusvaheline tähelepanu, sest väidetavalt oli varustus teel Lõuna-Sudaani, mille suhtes on ÜRO kehtestanud relvamüügi embargo.

Piraadid nõudsid laeva vabastamise eest alguses 20 miljoni dollari suurust lunaraha, kuid leppisid siis 3,2-le miljoni dollariga.

Laeva pardal oli algul 17 ukrainlast, kolm venelast ja üks Läti kodanik. Möödunud aasta 28. septembril tuli teade insulti surnud venelasest kaptenist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles