Mahsa Amini perekonnal ei lubatud mälestustseremooniat korraldada

Copy
Protest Londoni kesklinnas Iraani saatkonna juurest Mahsa Amini esimese surma-aastapäeva puhul.
Protest Londoni kesklinnas Iraani saatkonna juurest Mahsa Amini esimese surma-aastapäeva puhul. Foto: Martyn Wheatley / ZUMA / SCANPIX

Iraani võimud takistasid laupäeval Mahsa Amini perekonnal mälestustseremooniat korraldada ja panid ta isa koduaresti, teatasid inimõigusaktivistid.

Laupäeval möödus aasta 22-aastase Mahsa Amini surmast kombluspolitsei vahi all. Kurditar oli kinni peetud islamivabariigi naiste rangete riietumisreeglite väidetava rikkumise eest. Tema surm vallandas ulatuslikud protestid.

Perekonna sõnul põhjustas Mahsa surma hoop pähe, võimud on eitanud seda.

Mahsa Amini isa Amjad võeti laupäeva hommikul kinni, kui ta lahkus perekonna kodust Iraani lääneosas asuvas Saqezis. Ta vabastati hiljem, kuid teda hoiatati mälestusteenistuse korraldamise eest tütre haual, edastasid Kurdistani Inimõigusvõrgustik (KHRN) ja Norras baseeruv ühendus Iraani Inimõigused (IHR).

«Amjad Amini on koduarestis. Julgeolekujõud takistavad tal oma tütre hauda külastada,» ütles IHR.

Iraani ametlik uudisteagentuur IRNA tõrjus teateid Amjad Amini kinnivõtmisest ja väitis hiljem, et julgeolekujõud olevat nurjanud katse teda tappa.

Amjad Amini kutsuti juba eelmisel nädalal julgeolekuametnike jutule, kui ta teatas, et kavatseb mälestustseremooniat korraldada. Üks kurditari onudest, Safa Aeli, võeti Saqezis kinni 5. septembril ja on senini vahi all.

Iraani julgeolekujõud blokeerisid ka ligipääsu Saqezi surnuaiale, kuhu Mahsa Amini on maetud.

Amini surmaga seotud protestid kestsid mitu kuud ning IHR-i andmetel tapsid julgeolekujõud vähemalt 551 meeleavaldajat. Kinni võeti rohkem kui 22 000 inimest.

Võimude väitel sai surma ka kümneid julgeolekutöötajaid. Nad kirjeldasid proteste «märulitena», mida õhutasid välisriikide valitsused ja vaenulik meedia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles