Sikorski: Poola praegune valitsus on Brexiti-kursil (1)

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Radosław Sikorski
Radosław Sikorski Foto: Federica Onnis

Ma olen näinud sama 1980ndate-1990ndate Ühendkuningriigis ja see viib Brexitini, ütleb Poola endine välisminister ja tänane eurosaadik Radosław Sikorski selle kohta, mis toimub tema koduriigis.

Takkajärgitarkusena, kas Kodanike Platvorm tegi midagi varem valesti, et te kaotasite?

Iga valitsus on midagi valesti teinud.

Me üritasime teha sama, mida [Prantsuse president Emmanuel] Macron tegi – tõstsime pensioniiga. See venis üle kümnendi. Ehk olnuks poliitiliselt vastutustundlik anda valik – kas te tahate kauem töötada ja kõrgemat pensionit saada või töötada lühemat aega ja saada tillukest pensionit, teie otsus.

Me maksime selle eest poliitilist hinda.

See pole aga põhjus selleks, et oleks selline natsionalistlik, autoritaarne, Euroopa-vastane retoorika, mida PiS kasutab.

Kui otsustav oli see, et Donald Tusk saadeti Euroopasse [ülemkogu eesistujaks]?

See oli välispoliitika edulugu. Donald Tusk sai kõrgema poliitilise ameti kui ükski poolakas meie tuhandeaastase ajaloo jooksul. Olgu, kui välja arvata Vatikan, mis pole päris selle ilma võim.

See oli tohutu edulugu. Ja need inimesed, kes väidavad, et nad on ainsad patrioodid, üritasid talt tema teist ametiaega ära võtta (tänaseks samuti europarlamenti kuuluva PiSi poliitiku Beata Szydło peaministriajal jäi Poola ülemkogul ainsaks liikmesriigiks, kes oli vastu Tuski ametiaja pikendusele, E.K.).

Näitamaks, kui sõge asi nüüd on, tooksin näite eile õhtust (intervjuu on tehtud möödunud kolmapäeval, 13. septembril, E.K.). Praegune valitsus ütleb, et Tusk on sakslane, sest ta võttis vastu Karl Suure auhinna. Seda tõesti antakse Saksamaal. Varem on selle saanud paavst Johannes Paulus II. Aga nad leiavad, et see on tõend Tuski kohta, et ta võtab vastu saksa aurahasid ja peaks need tagasi andma. Nii sõge on asi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles