Venemaal mõisteti rase naine süüdi sõjaväeteenistusse mitteilmumises

Copy
Vene naissõdurid marsivad võidupüha paraadi proovi ajal Moskvas Punasel väljakul 7. mail 2019.
Vene naissõdurid marsivad võidupüha paraadi proovi ajal Moskvas Punasel väljakul 7. mail 2019. Foto: Alexander Zemlianichenko / POOL / AFP / Scanpix

Venemaal mõisteti esimest korda naine süüdi mobilisatsiooni ajal sõjaväeteenistusse mitte ilmumises. Kohus mõistis naise süüdi olenemata sellest, et ta on rase ning tal on väike laps, vahendab Vene opositsiooniline väljaanne Meduza.

Kapral Madina Kabalojeval oli oma väeosa meditsiiniroodult soovitus sõjaväeteenistusest ajutiseks vabastuseks raseduse ja väikelapse tõttu, kuid kuna ta ei ilmunud väeosa juhtkonna ette, algatati tema vastu kriminaalmenetlus. See oli ka esimene kord, kui naine sellise süüdistuste tõttu süüdi mõisteti.

Kabalojeva tunnistas, et ta ei ilmunud teenistusse, kuid tema sõnul oli ta kindel, et meditsiinirood edastab teabe tema seisundi kohta juhtkonnale.

Prokuratuuri sõnul ei lahkunud naine raseduse tõttu sõjaväest ning sai endiselt toetust ja kasutas sõjaväelastele mõeldud soodustusi, mille tõttu ta oli endiselt sõdur ning oleks pidanud juhtkonna ette ilmuma. 

Vladikavkazi garnisoni sõjaväekohus mõistis Kabalojevale kuus aastat vangistust üldrežiimiga koloonias, kuid võttis arvesse asjaolu, et süüdistataval on alaealine laps, ja lükkas karistuse täideviimise edasi aastani 2032.

Kabalojeva advokaat kaebas kohtuotsuse edasi kõrgemasse kohtusse. Lõuna ringkonna sõjaväekohus jättis aga garnisonikohtu otsuse jõusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles