Austraalia idaosa ähvardavad taas ulatuslikud võsapõlengud

Copy
Võimsad metsatulekahjud lõõmasid Austraalia idaosas 2019. aasta lõpus ja 2020. aasta alguses. Pildil põleng Bilpinis, Sydneyst 90 kilomeetrit loodes.
Võimsad metsatulekahjud lõõmasid Austraalia idaosas 2019. aasta lõpus ja 2020. aasta alguses. Pildil põleng Bilpinis, Sydneyst 90 kilomeetrit loodes. Foto: MICK TSIKAS / AAP Images / AP / Scanpix

Austraalia idarannikul valitses teisipäeval ebatavaliselt soe kevadine temperatuur, kuumad tuuled tekitasid kõige ohtlikumad tingimused võsapõlenguiks alates 2019/2020. aasta «musta suve» katastroofist.

Austraalia meteoroloogiaamet kuulutas teisipäeval välja El Niño ilmastiku, mis toob kaasa kuuma ja kuivuse, suurendades tõenäoliselt põua ja võsapõlengute ohtu. Mõnes Uus-Lõuna-Walesi osariigi piirkonnas on tõusnud temperatuur lausa 34 kraadini, mis on enam kui 10 kraadi võrra kõrgem selle aastaaja keskmisest kõrgtasemest.

Valitsuse ilmaennustaja Karl Braganza ütles, et Vaikse ookeani kohale on laotunud El Niño muster, mis langeb kokku Ida-Austraaliat tabanud ebatavalise kevadise kuumalainega. «Tänavune suvi tuleb keskmisest kuumem ja kindlasti kuumem kui viimasel kolmel aastal,» rääkis Braganza. ÜRO Maailma Meteoroloogiaorganisatsioon (WMO) ennustas aasta alguses, et 2023. aasta teisel poolel tekib 90 protsendi tõenäosusega El Niño. See toob kaasa uued temperatuurirekordid ja äärmusliku kuumuse mitmel pool maailmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles